Първите анимационни филми поставят своето начало през далечната 1900 г. Правенето на филмчетата се извършвало по метода на единичния кадър – единични изображения прожектирани по няколко кадъра в секунда. Иновациите в заснемането на анимации обаче не спирали.

Така през 1937 година се появява първият пълнометражен анимационен филм – „Снежанка и седемте джуджета“ на Дисни. Ефектите присъстват не само в анимациите, но и в игралните филми. Във филма от 1927 година „Метрополис“ режисьорът Фриц Ланг използвал сложно подбрани миниатюрни модели.

Мащабните пейзажи са били използвани заедно с перспективни техники, за да се създадат по друг начин несъществуващи среди. Миниатюри са били използвани и във филма от 1902 година „Trip to the Moon”. Минималистичните сгради, градове и т. н. не остават в миналото. В наши дни, в много касови филми те все още са част от заснемането, те са част от съвременното кино.

Кадри от заснемането на филма „Супермен“

Освен миниатюрите, присъства и матовата живопис заедно с цифровите методи. Стоп моушън фотографията, която използва реалистични кукли или модели, които са манипулирани и фотографирани кадър по кадър са използвани в края на 1890-те години.

Още по темата

През 1961 г. във филма на Дисни „Капан за родители“ се използва така нареченият разделен екран и зрителите остават с впечатлението, че момиченцето не е едно, а има сестра близначка. Развитието на киното като изкуство включва в себе си непрестанното откриване и прилагане на различни иновативни техники и ефекти.

Кадри от заснемането на филма „Железният човек“

Зад всеки ваш любим филм се крие по някой ефект. Зад всяка успешна продукция стои екип от стотици хора. Академията за филмово изкуство „Оскар“ неслучайно връчва приз за най-добри визуални ефекти, сценография и монтаж.

Едни от филмите отличени с такива статуетки са „Гравитация“, „Великият Гетсби“, „Хари Потър“ и много други. В галерията ни може да разгледате още вълнуващи снимки от света на киното.

Снимки: adme. ru, youtube