Свободно време

Жените, променили света

Кои са вдъхновителките от историята, които ще ви накарат да се гордеете, че сте жени?

25.05.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Светът, такъв, какъвто го познаваме днес, се е развил благодарение на човешката мисъл и непрестанно желание към развитие и откривателски дух. Много мислители, изобретатели и откриватели имат заслуга в намирането на отговор на много екзистенциални въпроси, на усъвършенстването на цивилизацията ни.

Много от тези исторически фигури, оставили специална следа с откритията, мислите си, изобретенията и качествата си, са жени!

Кои са вдъхновителките от историята, които ще ви накарат да се гордеете, че сте жени?

Сафо

Живяла през около 570 г. пр. н. е., Сафо е една от първите официално публикувани жени писателки. Много от нейната поезия е изгубена през хилядолетията, но заслугите й остават запомнени и до днес. Платон казва за Сафо, че за него тя е един от 10-те най-добри поети в света (и то сред мъже).

Клеопатра

Всеизвестната красива и изкусителна египетска кралица, живяла между 69 и 30 г. пр. н. е. е последната владетелка от династията на Птолемеите. Тя е направила всичко по силите си, за да запази Египет от разрастващата се Римска империя, използвайки женския си чар като оръжие в името на царството си.

Мария Магдалена

Според евангелията, Мария Магдалена е била една от най-всеотдайните последователки на Христос. Според някои източници тя дори е била сред учениците му. Тя е стояла неотлъчно до него по време на разпятието му и е била една от първите, видяла неговото възкресение.

Жана Д'Арк

Обявена за светица заради великото си дело в името на Франция, живялата през 1412-1431 девица Жана Д'арк остава в историята с героичната си и мъченическа борба срещу английската окупация. Успешно повежда воините в битката при Орлеан и то само на 17-годишна възраст.

Катерина Медичи

Родена във Флоренция през 1519 година, Катерина Медичи била женена за краля на Франция Валоа-Анри II на 14-годишна възраст. Тя остава в историята като мощна манипулаторка, правеща всичко възможно да издигне синовете си до висотите на властта. Тези политически машинации довели до прочутата Вартоломеева нощ.

Свързани статии

Елизабет I

Кралица на Англия по време на велики икономически и социални промени, затвърдила кралството като протестантско. По време на управлението й тя станала свидетел на победата над испанската армада, което в последствие прави Англия една от най-силните и доминиращи държави до ден днешен.

Джейн Остин

Една от най-популярните жени автори, тя пише няколко романа, които се превръщат в класически творби, изучавани и до днес – „Гордост и предразсъдъци“, „Ема“, „Абатството Нортангър“.

Мария Кюри

Мария Кюри е първата жена, получила Нобелова награда и първият човек изобщо спечелил наградата в две различни категории. Нейните проучвания в областта на ядрената физика остават в историята като поставящи основите на развитието на Рентгеновите апарати, които в последствие биват изобретени.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
тцЪ ( преди 9 години )
До оня: Не са ги писали, щото явно за тях тези имена са просто сбор от срички... Тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
оня ( преди 9 години )
Ало кифлите, що не пишете нищо за най-умните жени?древногръцка философия: Аспазия, Хипатия математичките: Еми Ньотер, Софи Жермен, София Ковалевская, Рожа Петер, Джулия Робинсън, Мариана Чорни и Емили дьо Шатлефизика и химия: освен Кюри, ЛизаМайтнер - ядрена физка, Дороти Ходжкин - химия, Нобелов лауреат. И още 40 жени са Нобелови лауреати.Точно тези са променили света!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Жанче, следващият път освен броня и пожарогасител!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Жана Д'Арк ( преди 9 години )
Настоявам да ме изключите от класацията поради ОГРОМНОТО МИ ОТВРАЩЕНИЕ към човечеството изобщо и Франция и Католическата църква в частност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )
Свободно време