Свободно време

Зона Култура Фест преобрази София

Фестивалът се стреми да разкраси софийските индустриални зони

02.06.2014г. / 13 54ч.
Мария Дуковска
Кристина Спасовска. Снимка: личен архив

Кристина Спасовска. Снимка: личен архив

До 8 юни няколко софийски индустриални зони ще се превърнат в пространства за изкуство с Зона култура фест. Организаторите на фестивала са подготвили голям набор от събития и формати, като идеята е чрез събитието да се изследва на практика идеята за трансформация.

Основната идея и цел на едномесечния фестивал е превръщането на западащи райони на града в творчески центрове.

Кристина Спасовска, организатор на Зона Култура Фест, разказва специално за читателите на Az-jenata.bg какво да очакваме от събитието.

Как се появи идеята за Зона Култура Фест?

Концепцията на фестивала се появи като една от стъпките, нужни за създаването на квартал на култура и изкуства – Зона Култура. Фестивалният формат е най-достъпен за широка публика и презентира по интересен и интерактивен начин проекта. Същевременно случването на Зона Култура Фест създава предпоставки за изграждане на общество, свързване между хората на изкуството, културните оператори, частния бизнес, администрацията и разбира се – техните публики.

С какви трудности се сблъскахте по време на организацията?

Първите стъпки винаги са най-трудни. Най-напред трябваше да създадем подходящите условия фестивалът, а и проектът Зона Култура като цяло да се реализира. В това отношение партньорството на Столична община беше ключово. Преди началото на фестивала на 9 май се направиха няколко акции по почистване на помещенията, за целта ни бяха предоставени контейнери и химикали. Почистването на общинските и озеленени площи в района също се засили. Столична община се погрижи за безопасността на квартала с полицейско присъствие и осветление. От друга страна всички артисти, които се представят във фестивала, както и партниращите организации на проекта, започнаха да колаборират за случването на всяко едно от събитията в програмата, но и за привличане на разнородна публика към Зона Култура, което е един труден процес. Непредвидени ситуации винаги има, това е част от работата ни, по-важното е, как тези проблеми се решават, така че да има позитивен изход от всяка пречка.

Защо избрахте локации в и около хладилния завод?

Фестивалът Зона Култура се реализира в сгради и обществени пространства в района на НПЗ „Хаджи Димитър“ – бивша индустриална зона, в която се намират много от софийските изоставени заводи и складове. Това веднага ни привлече, тъй като проектът и фестивалът следват основните критерии при оценяване на кандидатурите за „Европейска столица на културата 2019“. Зона Култура подкрепя София в тази надпревара. Вярваме, че ще заслужим титлата именно благодарение на работата ни в посока решаване на проблемите на инфраструктурата на града и децентрализация на културните събития и културно развитие на по-отдалечените квартали на София.

Мислите ли да разширите мащаба на Зона Култура Фест?

Първото издание на фестивала представя наистина амбициозна програма – поканихме художници, скулптори, театрални групи и музиканти, дизайнери, представихме и образователна програма „Академия Зона Култура“. През този един месец всички работихме с идеята да покрием много разнообразен и широк спектър от културната сфера в София. Характерно за нашата работа обаче е желанието постоянно да развиваме и надграждаме проектите си, да подхождаме иновативно и смело, както и да ангажираме все по-голяма публика. Със сигурност този маниер на работа ще си проличи и в следващо издание на Зона Култура Фест.

Какво могат да видят посетителите през този един месец?

Дните между 9 май и 8 юни са изпълнени с разнообразни събития – открихме изложби на Златин Орлов, Ангелика Радева, Деян Янев, Христо Тренев, Софийска фотографска школа. Във фабрика за градско изкуство пък се концентрираха дизайн, представен от Барака ЛАб и проект РЕЛАКС. Пърформансът също беше на фокус благодарение на Атом театър. Беата Първулова представи първата си модна линия в рамките на фестивала. Не пропуснахме и киноизкуството, представено от фестивала за студентско кино „Рано пиле“. Предстои откриване на изложба илюстрация на Калина Христова и студенти от НБУ „SuperEGO“ на 3 юни в голямата зала на Хладилен завод „Мраз“. На 7 юни в двора на завода Lindyhop.bg и Rockabilly.bg ще ни върнат към винтидж модата, а във Фабрика за градско изкуство Фондация АРТЕ представя „500 грама стил“ – ревю спектакъл.

След изтичането на този един месец, какво ще се случи със зоните за трансформация?

Краят на фестивала ще даде началото на реализацията на Зона Култура като цялостен проект. Фестивалът беше една от стъпките за осъществяването на квартала на изкуствата. Това което предстои е да установим административно проекта, да се стабилизират отношенията с частния бизнес, който предоставя съответните пространства и, разбира се, да присъединим нови територии към Зоната. Не на последно място е и финансовото обезпечаване на проекта.

Оптимисти ли сте за заинтересоваността на българина към културни мероприятия?

Оптимисти сме, защото този интерес се доказа на практика през изминалите седмици. Събитията от програмата на фестивала генерираха различна публика, която постепенно започва да се смесва и да общува по между си, оформяйки едно общество, което е в течение за развитието на съвременната култура и изкуство у нас и все по-живо допринася за неговото случване. Вярваме, че това е един необратим процес, който ще продължи и занапред!

Коментирай