Свободно време

8 причини творчеството на Майкъл Джексън да остане вечно!

Наследството му ще остане завинаги в историята

25.06.2014г. / 17 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Изминаха 5 години от неочакваната за всички смърт на поплегендата на всички времена Майкъл Джексън, но той ще остане в сърцата ни завинаги! Ще остане не само заради музиката, която сътвори – Майкъл беше истинско явление в много отношения и музиката беше само едно от тях!

Той беше новатор, истински изобретател в областта на шоубизнеса, мечтател и изразител на искреното желание и стремеж за промяна на света! Има много причини, поради които наследството на Майкъл Джексън ще остане в историята! Ние избрахме най-отличителните. Вижте кои са те!

1. Той направи R&B-то звукът на попа!

Ритъм енд блус стилът със сигурност беше популярен, когато Майкъл Джексън се появи на сцената, но с помощта на мегапродуценти като Куинси Джоунс, музиката на Майкъл съчета R&B звученето с популярната музика така, че от края на 80-те години двата термина почти се превърнаха в синоними. В комбинация с неподражаемия му маниер на пеене и танцуване, любимецът на цял свят прокара цял истински нов раздел в музиката и шоубизнеса!

2. Той превърна музикалните видеоклипове в истинско събитие!

В началото на 80-те музикалните видеоклипове бяха считани за нещо като вторично промотиране на ново парче. Телевизия MTV промени това, а Джексън беше един от първите изпълнители, реализирали творческия си потенциал в тази нова среда. Клиповете на Майкъл са истински мини-филми, струващи милиони долари. За всеки сингъл суперхит има по един такъв мегаклип.

Тази тенденция се възприема от следващите изпълнители, но Майкъл е този, който поставя началото на тази ера.

3. Той показа на света, че децата попзвезди могат да изстрелят модерната музикална индустрия до нови висоти!

Шърли Темпъл постави началната заявка, Майкъл Джексън разби всички класации! По негово време успехът на Jackson 5 постига невиждани успехи именно заради смайващия талант и лъчезарни изпълнения на малкия Ем Джей.

Очевидно, моделът продължава да работи и до днес. Пример за звезди, пробили в шоубизнеса от тийнейджърските си години са Бритни Спиърс, Джъстин Бийбър, Кристина Агилера, Майли Сайръс и още много други.

4. Той направи танцуването задължително!

Няма попзвезда след Майкъл Джексън, която да не включва танците в сценичните си изпълнения! Това е просто задължителен елемент от шоуто, който малцина рискуват да пропуснат.

Майкъл прави разпознаваемия танц толкова емблематичен и важен компонент за един изпълнител, че следващите поколения залагат старателно на взривяващите танци на голямата сцена.

Съчетанието на вокално изпълнение и зашеметяващ танц изстрелва Майкъл Джексън в орбитата на световния успех и прави изпълненията му недостижими и до днес!

Свързани статии

5. Той изигра ключова роля в обединението на звездите по цял свят около благотворителни кампании!

След появата на парчето „We are the World” на Майкъл Джексън и Лайънъл Ричи, в компанията на още много звезди, идеята за благотворителност чрез обединението, което музиката носи, сякаш стана традиционно явление!

Тази инициатива бива поемана от много звезди до ден днешен, когато става дума за събиране на средства в голям мащаб.

6. Той постави началото на съвременните мега изпълнения в полувремето на американското първенство „Super Bowl”.

Допреди появата на сцената на Майкъл Джексън, Super Bowl е била възможност за изява за колежански и новопоявили се изпълнители. Но в началото на 90-те години на миналия век, легендарният Ем Джей поставя началото на една грандиозна традиция, която продължава и до днес.

Сценичните изпълнения на откриването и закриването на това американско първенство стават все по-мащабни, но началото е поставено, разбира се, от неповторимия и единствен крал на попа – Майкъл Джексън.

7. Неговият легион от двойници и имитатори поддържа образа му жив и до днес.

Само Елвис Пресли има повече двойници от Майкъл Джексън! Десетки последователи и попизпълнители се опитват да имитират лунната походка и характерните движения, с които Майкъл промени лика на модерния танц!

8. Танцът от видеоклипа към мегахита „Thriller“ даде тласък на съвременния флашмоб!

Този танц е, може би, най-разпознаваемият за всички времена. Мнозина знаят стъпките, а и е подходящ за масово изпълнение! Днес силата на хореографията на груповите танци е такава, че може да изстреля едно парче на върха на класациите.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )