Котките съжителстват с хората много дълго време. Котките са част от живота на човека отпреди повече от много хиляди години. Те са били опитомявани от човека, а в някои митологии силно почитани и обожествявани. С времето са се появявали все по-интересни на външен вид котки.

Тяхната окраска, козина и други специфики се дължали на непрекъснатото кръстосване на различни породи. В наши дни най-често срещаните котки са персийки, ангорски котки, сиамки и така наречената „улична превъзходна“.

При последните често се наблюдават невероятно красиви и понякога причудливи окраски на козината. Днес ви представяме една интересна котка на име Венера, която в последните няколко седмици е най-коментираната котка в интернет.

Венера привлече вниманието към себе си с нетипичната си красота. Тя има две лица. Когато човек я погледне, сякаш вижда две различни котки в една. Окраската и е специфична и рядко срещана. Тази генетична черта се нарича химеризъм.

Още по темата

Химера е организъм (животински, човешки, и т. н.), който се състои от два или повече генетично различни клетъчни линии.

Химеризмът нерядко се наблюдава и при говедата. В митологията химерата е представена като чудовище, което издиша огън, с лъвска глава, тяло на коза и опашка на змия.

За щастие Венера е една симпатична котка, която няма нищо общо с химерата от митологията. Освен, че има две лица, при нея се наблюдава и друго рядко срещано състояние, което се среща не само при животни, но и при хората – хетерохромия – очи с два различни цвята. Вижте още от нейния свят в галерията ни.

Снимки: Facebook