Свободно време

Ежедневни навици, които ще ви направят по-умни

Направете си блог, в който да споделяте наученото

18.07.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Да бъдеш умен е качество на онези, които всекидневно прилагат своите малки стъпки, които развиват техните умения, познания и интереси. Споделяме няколко ежедневни стъпки, които не само ще направят живота ви по-интересен, но ще ви направят и по-умни.

Всекидневно записвайте нови идеи

Идеите, които ще ви хрумнат не е задължително да бъдат свързани с вашата работа. Запишете своите идеи за това как да се подобри екологията, как да се разрешат други глобални проблеми, интересни филмови проекти и изобщо всичко, което фантазията ви може да сътвори.

Няма значение какъв ще бъде предметът на вашите идеи. Това е един забавен начин да накарате мозъка да работи и кой знае може да ви хрумне идея, която да приложите в своята работа.

Направете си списъци

Направете си списък свързан с работата, умения, които искате да усъвършенствате в бъдеще. Може да ги направите и в електронен вариант. Към този списък добавете и източници, които могат да ви бъдат полезни в процеса на научаване. Ако искате да направите процеса още по-интересен, създайте свой Mind Mapping. Повече за него вижте тук.

Създайте списък „Направих“

В края на всеки ден или период, който сте си задали за целите от първия списък, записвайте постигнатите резултати. Тази стъпка е важна, защото повишава вашата мотивация, повишава вашата сигурност и самочувствие и ви кара да се чувствате успешни. Тази малка стъпка ви прави по-продуктивни.

Четете книги

Поставете си цел всяка седмица да прочитате по една книга. Винаги може да намерите време, в което да се потопите в някои крими роман, фантастика или книга разказваща за историята на чужди земи. Всяка една книга, която ще попадне в ръцете ви е начин да пречупите своя начин на мислене, дава поводи за интересни дискусии с ваши приятели.

Гледайте образователни клипове

В интернет има разнообразие от сайтове, в които може да гледате образователни презентации на теми, които ви вълнуват. Една такава платформа е TED. Там ще намерите интересни теми, а голяма част от клиповете може да гледате и със субтитри на български език.

Свързани статии

Абонирайте се за интересна информация

Най-лесният начин да бъдете винаги добре информирани и да получавате интересна информация е, като се абонирате за бюлетини, които да получавате на вашата лична електронна поща.

Направете си блог, в който да споделяте наученото

Това е един забавен начин да направите нещо като регистър на темите, които ви вълнуват на познанията, които трупате, а и ще намерите много хора, с които да водите интересни дискусии.

Заобикаляйте се с хора, които са по-информирани от вас

Човек се учи най-добре от тези, които са с по-голям опит в дадена област. Тези хора са прочели много литература, имат богата обща култура и опит и разговорите с тях са не само вълнуващи, но и приятен начин да научите нещо ново, което да ви направи по-умни.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
2 rate up comment 6 rate down comment
Силвия Олин: ( преди 9 години )
Уау!:) Веднага ше го направя, ама друг път....:)))) Ама не, ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ МЕ СМЯТАТЕ ЗА ТОЛКОВА ГЛУПАВА?:)))) Е.аси т.ш.ка.:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време