Във всяка жена живее по едно малко момиченце, което дори да не иска да си признае, тайничко мечтае да бъде принцеса. Или поне да се чувства така! А всяка принцеса трябва да си има замък, нали?

Е, личен истински замък надали ще ви се случи да си купите (или пък защо не някой ден?!), но можете да се насладите на прекрасните гледки от целия свят, в които главни герои са истински замъци от миналото, останали като световно културно наследство!

Мон Сен Мишел


Този изумителен замък се намира във Франция на скалист и стръмен остров в департамента Манш, Долна Нормандия. Абатството на острова е посветено на Архангел Михаил. Всяка година Мон Сен Мишел се посещава от над 3 млн. туристи, което го прави втората най-посещавана дестинация след Ил дьо Франс – областта, в която се намира Париж.

Замъка Хоенцолерн


Още по темата

Хоенцолерн се намира на 50км от Щутгард, Германия и е построен още в началото на Средновековието. В него династията Хоенцолерн властва чак до Първата световна война.

Този замък е удивително историческо наследство със спираща дъха гледка. Кацнал на едноименния връх, Хоенцолерн се издига на невероятните 855 м надморска височина.

Гледайки магичната снимка няма как да не се запитаме как е построен в онези времена?!

Германия разполага с много замъци, които можете да разгледате в галерията ни.

Замъка „Лястовиче гнездо“


Този причудлив замък се намира в Ялта на Кримския полуостров. Разположен е в малък град с минерални бани, наречен Гаспра. Замъкът е построен между 1911 и 1912 година на върха на 40-метрова скала на име Аврора.

„Лястовиче гнездо“ е издържан в неоготически стил и е една от най-популярните забележителности в Крим.

Островният замък в Тракай


Град Тракай се намира в Литва на един остров в езерото Галве. Замъкът някога е носел името „малкият Мариенбург“.

Строежът му започва през 14 век при управлението на княз Кейстутис. Тракай е един от центровете на Великото литовско княжество и заради това е имал голямо стратегическо значение през средните векове.

Днес можем само да се възхищаваме на гледката от този прекрасен остров!

Замъкът в Равадиново


Той е съвсем нов и се намира близо до Созопол. Построен е преди около 20 години и е единствен по рода си. Архитектурата му е екстравагантна и необичайна за страната ни като се има предвид, че по известни причини сме пропуснали същинското Средновековие и периодите на възраждане след това, в които най-усилено са се строели модерни за онова време сгради.

Въпреки това, замъкът в Равадиново е интересна туристическа атракция, защото си заслужава да видите как са изглеждали замъците, когато са били нови!

Останалите впечатляващи замъци разгледайте в галерията ни!

Снимки: BoredPanda