Свободно време

Отбелязваме Световния ден на Роалд Дал с голям детски празник

Честит рожден ден, Роалд Дал! Честит рожден ден, Чарли!

08.09.2014г. / 09 39ч.
Аз жената
Отбелязваме Световния ден на Роалд Дал с голям детски празник

Учебната година започва най-добре с празненство. Всички деца очакват с нетърпение 13 септември – Световния ден на Роалд Дал, за да се включат в забавленията. Тази година имаме двоен повод за празнуване – рожденик е и любимият герой на малки и големи Чарли Бъкет.

Вълшебството на „Чарли и шоколадовата фабрика“ от Разказвач №1 в света – Роалд Дал, вече 50 години радва малки и големи. Историята за Чарли Бъкет, 5-те златни билета, чудатите умпа-лумпи и изключителния господин Уили Уонка ни отвеждат в света на лакомствата, където и невъзможното е възможно. От кръговидни квадратни бонбони и кихаринки до блестяща бонбонена лодка и карамели за коса – Роалд Дал знае как да твори чудеса. Неслучайно оригиналната книга е продадена в над 20 милиона екземпляра по света и е преведена на 55 езика.

Каква е тайната магическа съставка на „Чарли и шоколадовата фабрика“, която вече половин век вълнува читателите от всички краища на света?

Дали това са героите, които обичаме – Чарли и дядо Джо, или са героите, които обичаме да не обичаме – Огъстъс Глуп и Верука Солт?

Празненствата по цял свят започнаха отдавна – от 31 януари, когато Чарли Бъкет открива „златния билет“. Освен за киното и оперната сцена, тази година историята е адаптирана и за мюзикъл. Годишнината се отбелязва по цял свят с много специални събития, игри, конкурси и фестивали, част от които освен че носят много радост и забавление на малките читатели, са и с благотворителна цел. Рожденият ден на Чарли включва и 3 специални юбилейни издания на книгата „Чарли и шоколадовата фабрика“, както и аудиокнига, в която Дъглас Ходж озвучава главния герой Уили Уонка.

По традиция всяка година издателство „Ентусиаст“ отбелязва Световния ден на Роалд Дал с различни инициативи за насърчаване на четенето сред децата. Тази година акцент на празника ще бъде, разбира се, „Чарли и шоколадовата фабрика“. На 13 септември съвместно с лайфстайл центъра на София – Paradise Center, издателството организира голям детски празник. Събитието ще се проведе от 16,00 до 20,00 ч. на етаж 1 на търговския център.

Децата ще имат възможност да се включат в конкурс за рисунка на тема „Любимият герой на Роалд Дал“, който ще се проведе в работилниците по време на събитието. Специално за празника партньорите от „Забавното лятно четене“ ще изпратят своите Посланици на четенето, които ще споделят с децата любимите си откъси от историите на Роалд Дал. Децата ще получат много подаръци, сред които и специално изработени тефтерчета и закачалки „Не ме безпокойте, чета!“ с юбилейната емблема „50 години „Чарли и шоколадовата фабрика“, за да са подготвени за училище.

Ще има много забавления, игри, награди и разбира се – шоколад. За настроението на гостите ще се погрижат актьори от интерактивно детско шоу. За първи път малките читатели ще имат възможност да оцветяват илюстрациите на Куентин Блейк към книгата „Чарли и шоколадовата фабрика“. Гост на събитието ще бъде самият Уили Уонка, който ще връчи „златния билет“ на един от всички присъстващи.

В навечерието на 13 септември „Ентусиаст“ ще зарадва почитателите на Роалд Дал с нова история за деца от британския писател. „Огромният крокодил“ излиза за първи път на български език. Това е тринайсетата книга в портфолиото на издателството от Разказвач №1 в света. Книгата ще бъде представена за първи път по време на събитието. Изданието отново излиза с оригиналните корици и с цветни илюстрации от самия Куентин Блейк.

Петима щастливци, споделили снимка от събитието на страницата на издателството във Фейсбук,ще получат „Огромният крокодил“ като подарък.

Коментирай