Свободно време

Какво издават чертите на лицето за личността?

Странно, но някои общи типажи предизвикват едни и същи асоциации

14.09.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често съдим за характера на човека по неговата физиономия или изражението, което има. Въз основа на чертите на лицето можем от пръв поглед да предположим дали с този човек ще можем да общуваме, дали ще си паснем или пък не.

Има теории, които се базират на тези предположения, предизвикани единствено от лицевите особености на различните хора. Тези концепции са спорни и не са научно доказани, разбира се, но въпреки това група учени решават да проведат изследване, имащо за цел да разкрие особеностите на характера на хората на база техните черти на лицето.

С една дума, човекът срещу вас може да изглежда много добър и отзивчив, но снимката му във Фейсбук да накара околните да го възприемат по съвсем различен начин.

За да проверят дали специфичните черти на лицето придават лъжлива представа за личността, учени от Университета на Йорк събрали 1000 снимки на лицата на хора от социалните мрежи. Снимките на всички били подбрани под различен ъгъл и включвали различни изражения.

Изследователите отбелязали 65 точки по всяко лице, за да измерят най-точно разстоянието между всеки компонент на лицето – очите, устата, носа, формата на челюстта и т. н.

Свързани статии

След това те помолили участниците в изследването да оценят снимките по три показателя – достъпност, доминиране и привлекателност. Резултатите показват, че специфичната комбинация от чертите на лицето може да предскаже първите впечатления на участниците от хората на снимките с доста голяма точност.

Изследователите установили, че широките усмивки се асоциират масово с достъпност, големите очи с младост и респективно привлекателност, а мъжествеността с господстващо, доминантно поведение.

Използването на тези корелации между лицевите измерения и възприемането на чертите дава основание на учените да смятат, че има общо установени принципи, по които повечето хора възприемат околните.

Това проучване не е първото, което открива, че първите впечатления често са споделени от мнозинството. Има доказателства, че ние можем дори да предскажем качества като екстровертност, високо самочувствие и доверие само въз основа на снимки.

Обикновено по-широките лица се свързват с агресия или надеждност. Изследователите установили, че лице с по-широка челюст при мъжете може да издава склонност към измами с цел финансови печалби или пък талант в областта на спорта.

Коментирай