Свободно време

Днес отбелязваме Независимостта на България

Честит празник, българи!

22.09.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес, на 22 септември, отбелязваме 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Това е едно от най-значимите събития в историята на нашата държава.

През 1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест България тържествено бива обявена за независима държава и пълноправен участник в международните отношения.

На тази тържествена церемония княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Това се случва 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. Но тогава по силата на подписания през лятото на същата година Берлински договор на Великите сили, България не е напълно независима, а е васално княжество по отношение на Османската империя.

До манифеста на 22 септември 1908 година, когато страната ни обявява своята независимост. Но признаването на българската независимост не става лесно и бързо, тъй като основна засегната страна е Турция.

През 1909 година нашата независимост е призната от Турция, Великите сили и останалите европейски страни.

Честит празник, българи!

Коментирай