Свободно време

Велики женски изобретения, променили света

Изобретателността и творчеството на нежната половина на човечеството

03.10.2014г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Мария Кюри, снимка: Thinkstock

Мария Кюри, снимка: Thinkstock

Съдомиялната машина

Тук си идваме на женската дума. Почти всички жени мразят миенето на чинии и вероятно са благодарни на онзи, който е изобретил миялната машина. Е, дами, името на гения е Жозефин Кокрейн.

Жозефин получава патент за работната версия на миялната машина през 1886 година.

Тя е била жена от висшето общество с много материални възможности. Но след смъртта на мъжа й през 1883 година, тя остава с огромен дълг. Онова, което я кара да излезе извън нерви е страхът от загубата на скъпите китайски сервизи, които прислугата й може да изпотроши след прием с много гости.

Вместо да продаде тези обичани китайски сервизи и да изплати дълговете, с които мъжът й я е оставил, Жозефин решава да измисли машина, с чиято помощ да измива по-безопасно и ефикасно съдовете си.

Нейната машина разчита на силно водно налягане, снабдена с тънък маркуч, който насочва водата към мръсните съдове.

Без да се колебае, Кокрейн започва да търси срещи с хотелиери и ресторантьори, където да продаде иновативното си изобретение. Така тя успява да припечели добра сума пари, а с течение на времето все повече домакинства започват да се снабдяват с удобния уред, който, разбира се, търпи известни технически подобрения.

Чистачките за кола

В зората на 20 век, Мери Андерсън заминава за Ню Йорк за първи път. Въпреки че и тогава този град е доста по-голям и модерен от останалите, Мери вижда един доста по-различен Ню Йорк от днешните туристи.

Няма „музика“ от стотици хиляди клаксони, няма обедна навалица и трафик през целия ден, автомобилите все още са рядкост. Но за една жена от Алабама този град си е истинско модерно чудо.

По време на пътуването си, Андерсън взима трамвай през покрития със сняг град. Тя забелязва, че ватманът трябвало да спира трамвая на всеки няколко минути, за да почиства снега от стъклото. По това време всички шофьори на превозни средства са правели това, независимо дали става дума за сняг или дъжд.

Свързани статии

Това, както знаем, е предпоставка за лоша видимост и носи риск от произшествия.

Когато се връща вкъщи, Андерсън разработва идеята за гумена пръчка, прикрепена на ос и захваната за дръжка от вътрешната страна на превозното средство. В момент, когато водачът има нужда от почистване на стъклото, той просто трябва да извади дръжката на чистачката, да я размърда и да изчисти стъклото.

Андерсън получава патент за изобретението си през 1903 година, 10 години след като хиляди американци вече притежават автомобили с нейното изобретение.

Нистатин

Нистатинът представлява лекарствено средство срещу гъбички, съставките на което се използват и до днес под много и различни търговски наименования.

Две са жените, които имат заслугата за разработването му, а мястото отново е Ню Йорк.

Рейчъл Фулър Браун и Елизабет Лий Хейзън работят в Департамента по здравеопазването в Ню Йорк през 1940 година, но Браун бива разпределена в Олбани.

Въпреки разстоянието, двете жени си сътрудничат неуморно в стремежа да открият ефикасен препарат срещу гъбички.

Те тестват проби от почва, за да разберат дали някои от микроорганизмите биха въздействали на гъбичките по някакъв начин. Така след многобройни наблюдения те намират активна съставка, която се оказва реагираща с гъбичките.

Следват проби за токсичност спрямо човешкия организъм, които обаче се оказват положителни, съответно правят активното вещество негодно за употреба от хора.

След редица подобрения и разработки, през 1950 година двете жени успяват да намерят подходяща формула, с която контролните власти се съгласяват. Наричат лекарството нистатин и го описват като ефективно в борбата с гъбичките, които засягат кожата, вагината и чревната система.

Коментирай
9 rate up comment 4 rate down comment
до Щеро ( преди 9 години )
Да бе, много са зле, друго си е да си нямаш друга работа освен да тролваш форуми по цял ден и внуците ти дя те знаят като "оня дето пиеше 24/7 и жена му го издържаше".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар