Свободно време

С какво можете да вбесите лекаря си?

Неща, които лекарите мразят у пациентите

21.10.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки ден лекарите се наглеждат на какви ли не пациенти. Вероятно ви се е случвало поне веднъж лекарят ви да ви нагруби или да ви направи забележка. Когато това стане, обикновено се настройваме срещу лекаря без да си даваме сметка, че някои пациентски действия могат да извадят извън нерви докторите!

Кои са нещата, които лекарите мразят най-много у пациентите?

Лъжата

Някои пациенти просто отказват да признаят истината. Вместо това предпочитат да си измислят разни неща, за които е ясно, че са лъжа, а могат и сериозно да объркат не само диагнозата, но и лечението.

Най-често лъжите на пациентите са провокирани от срам, стремеж да прикрият пороци или някаква странна сексуалност, зависимост и какво ли още не.

Това, което много хора не разбират е, че ако не споделят пълната и истинна информация с лекарите си, това може сериозно да им коства здравето.

Самодиагностициране

Вече има твърде много здравни сайтове, в които човек може да провери симптомите си. Без да разбираме какво точно четем си правим погрешни изводи и още по-опасното е, че понякога предприемаме лечение, което не е изписано от специалист.

Друг е въпросът, че можем да си предизвикаме сериозни психологически проблеми, ако си втълпим, че страдаме от опасна болест, без това да е така.

Натрапчиви искания

На лекарите им е писнало от пациенти, които настояват за определен вид лечение, най-вече със специална рецепта, от което нямат нужда. Ако пациентът си е наумил, че му трябват определени хапчета за обезболяване, например, той настоява пред доктора задължително да му бъдат дадени.

Не забравяйте, че тези лекарства съдържат редица вредни съставки, които са потенциално опасни и ако няма медицински показания да взимате лекарства, просто не го правете.

Свързани статии

Упорство

Има пациенти, които отказват да правят тестове, изследвания, да взимат лекарства, да следват определен вид терапии и процедури. В такъв случаи лекарите се чудят за какво изобщо търсят помощ, след като не я приемат!

Натрапчивост

Засипването с твърде много въпроси, съмнения в лечебния процес за повечето лекари са много обидни предпоставки. Нормално е човек да е любопитен и страхлив по отношение на методите, с които ще бъде лекуван. Все пак всеки цени здравето си.

Но постоянното демонстриране на съмнение и недоверие отблъсква лекарите много и можете да си докарате лекарски гняв на главата.

Грубост и неуважителност

Има пациенти, които смятат, че лекарите и медицинският персонал изобщо са предназначени да бъдат техни слуги. Държат се неучтиво, заканително и дори агресивно. Трябва да се научим на една взаимна почтителност и това е важно за двете страни.

Коментирай