Свободно време

Глупави митове за йогата

Не им вярвайте!

08.01.2015г. / 10 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Йогата става все по-популярна. Едни я практикуват от убеждение, други за спорт, трети като начин да успокоят нервите си.

Независимо каква е причината да практикувате йога, тя неминуемо има много ползи за здравето, особено за хората, водещи заседнал начин на живот.

Това древно източно изкуство има много противници. Скептиците разпространяват редица митове по отношение на йогата, които са доста далеч от истината. Ето на какво да не се доверявате!

Мит – йогата не е истинска тренировка

Истината е, че повечето разновидности на йогата няма да ви помогнат да изгорите толкова калории, колкото при всяка друга тренировка, увеличаваща честотата на сърдечния пулс. Но тя е не чак толкова по-малко ефективна от тичането или аеробиката. При тях просто интензитетът е по-голям.

Йогата може да подобри гъвкавостта, силата и баланса, което също е голям плюс за тялото. Освен това съществуват йога практики с висок интензитет, които по нищо не отстъпват на останалите видове физическо натоварване. С тях се горят доста калории.

Мит – трябва да сте гъвкави, за да практикувате йога

Това съвсем не е вярно. Не е задължително вече да сте надарени с гъвкавост, за да си позволите да тренирате йога. Йогата усъвършенства способността за гъвкавост на тялото, което улеснява изпълнението на позите с всяка следваща тренировка.

Вашата гъвкавост и устойчивост ще се подобряват все повече с времето.

Мит – имате нужда от пълна промяна в начина на живот, преди да започнете да практикувате йога

Това е въпрос на личен избор и не пречи по никакъв начин на йогата. Някои хора избират да се възползват от нея само като тренировка, други се впускат в пълната й философия.

В продължение на много векове йогата се е свързвала с религиозни практики, етика, медитация, начин на хранене в пълно отрицание от животинското. Днес в модерните условия на нашето време можем да си позволим да се възползваме от йогата само като прекрасен начин да увеличим физическата си активност по приятен и релаксиращ начин.

Свързани статии

Мит – йогата ви кара да се освободите от токсините чрез потта

Когато се потите, вие не отделяте токсини, независимо каква тренировка сте предпочели. Потта има за цел да охлади организма, а не да отстрани излишните вещества. Чрез потта се отделят електролити, соли и вода.

Токсините се филтрират единствено чрез черния дроб, бъбреците и храносмилателния тракт.

Йогата има редица други ползи за организма – понижава кръвното налягане, подобрява здравето на сърцето и белодробната функция.

Мит – йогата е религия

В древността може и да е било така, но днес всеки, който има желание да практикува йога, може да го направи без да се чувства длъжен да сменя религията си или да започне да се занимава с разни източни ритуали.

Мит – трябва да практикувате йога поне час, за да ви се отрази добре

Само защото йогата не е чак толкова интензивно занимание като кардио тренировките или аеробиката не означава, че трябва да се бъхтите часове наред.

Според последните проучвания, 20-минутна йога сесия може да стимулира организма ви достатъчно добре. Освен това е достатъчно, за да повлияе добре и на паметта и концентрацията.

Коментирай