Свободно време

Какво не знаем за противозачатъчните?

Странни факти около хапчето антибебе

04.02.2015г. / 18 06ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Голям процент от жените в световен мащаб употребяват противозачатъчни таблетки като средство за контрол на раждаемостта.

Вълшебното хапче е революционен метод, помогнал на много хора. Но и много хора не знаят за странните факти около това хапче.

Ще ви запознаем с невероятната им предистория, за която малцина са чували, както и с най-невероятните факти около оралните контрацептиви.

Опциите за превенция на нежеланата бременност преди хапчето били ужасяващи

Добре, че хапчето било изобретено, защото иначе жените са щели да продължат с поставянето на лимонови кори и крокодилска тор във вагините си!

Първоначално противозачатъчните били предлагани като лекарства за стимулиране на плодовитостта

Когато хапчето се появило в първоначалния си вид през 1950 година, изследователите го описват като хапче на плодородието. Каква е причината?

По това време в САЩ е незаконно да се упражнява превенция на бременността, така че по някакъв начин е трябвало да се предотвратят проблеми със закона. А и днес знаем, че противозачатъчните имат свойство да засилват плодовитостта веднага след спирането им.

След това започва да се предлага като лекарство срещу предменструален синдром

През 60-те години на 20 век Американската асоциация по лекарствата одобрява методът за контрол на раждаемостта. Хапчетата стават достъпни чрез предписание на жени с тежък менструален цикъл.

Хапчетата довели до повсеместно уголемяване на гърдите

Няколко години след дебюта на противозачатъчните таблетки производителите на сутиени забелязали нещо много странно – размерът на търсените сутиени започнал да нараства забележимо.

Ефектът не е случаен. Един от страничните ефекти на хормоналните таблетки е уголемяването на бюста. От 1960 до 1969 година продажбите на сутиени с чашка C нараснали с 50% и скокът определено се дължал на хапчетата.

Свързани статии

Седмицата за почивка е напълно излишна

Изследователите, създали и разработили това хапче смятали, че би било неестествено, ако не определят време за почивка от медикамента. Затова те посочили една седмица, в която таблетките трябвало да бъдат спрени за почивка.

Факт е, че хапчетата предотвратяват овулацията, но също е факт, че те спират процесите на удебеляване на маточната лигавица, така че мнозина изследователи смятат, че не е нужно да се спират. Допуска се прескачане на менструален цикъл. Разбира се, това твърдение не може да се счете за напълно допустимо и затова не е напълно препоръчително.

Таблетките са тествани и върху мъже

Мислейки, че миксът от хормони в противозачатъчните таблетки може да въздейства и върху мъже, изследователите тествали медикамента върху представителите на силния пол. Те смятали, че щом ефектите са налице при жените, би трябвало и при мъжете да се наблюдава потискане на репродуктивната функция.

Експериментът е бил спрян доста бързо, защото тестисите на мъжете започнали значително да се свиват. Настъпили също драстични промени в настроението.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Дидо ( преди 9 години )
Демек мъжете, са взели да се оженствяват :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар