Свободно време

Любопитни факти за кръвта

Знаете ли всичко за кръвта?

21.03.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кръвта е една от най-важните течности в организма, без която животът би бил немислим.

Основните й функции са доставка на кислород до всички точки на тялото, транспорт на хранителни вещества към тъканите, премахване на отпадъци и токсини, транспортиране на хормони, регулиране на телесното pH и телесната температура.

Всичко това, предполагаме, е ясно за повечето средностатистически хора, но има и някои малко известни факти за кръвта, които биха били интересно четиво.

500 мл дарена кръв може да спаси до три човешки живота

Дарената кръв може да се раздели на основните й компоненти, а именно еритроцити, тромбоцити и плазма. И трите елемента са жизненоважни за спасяването на човешки живот. Дарената банка кръв може да бъде полезна както в пълния си вариант, така и разделена на съставни части в зависимост от нуждите на пациента и специфичните заболявания, които може да има.

Има 4 основни типа кръвни групи

Някои хора може да не са наясно с основните видове кръв, а повечето дори не знаят своята собствена група. Основните кръвни групи са A, B, AB и 0. Всяка една от групите има положителен и отрицателен резус фактор. AB е универсалният получател на червени кръвни клетки от останалите, докато нулева отрицателна група е универсален донор.

Необходими са 1 200 000 комара, за да източат кръвта от едно човешко тяло

Смята се, че обемът на кръвта на човек съставлява приблизително 7% от телесното тегло. Средно един възрастен тежи между 65 и 80 кг и съдържа около 4,7 – 5,5 л кръв.

В човешкото тяло има около 150 000 км кръвоносни съдове

Ако навържем абсолютно всички кръвоносни съдове, включително и най-малките капиляри, те ще се прострат на невероятната дължина от приблизително 150 000 км. Процесът на кръвообращението е много сложен. Захранването на тъканите става чрез наистина огромна и сложна мрежа от съдове с още по-впечатляващ брой.

Свързани статии

По време на живота на възрастен индивид, сърцето изпомпва близо 1,5 млн. барела кръв

Това количество е достатъчно за напълване на 200 влакови цистерни за пренасяне на петрол. Сърцето изпомпва около 55-80 мл кръв на всеки удар. За един ден то изтласква средно по 6-7,5 литра.

Нужни са само 30 секунди, за да могат червените кръвни клетки да обиколят организма

Всяка червена кръвна клетка живее по около 4 месеца. За този кратък живот тя пропътува средно 250 000 пъти човешкото тяло.

Плазмата е съставена от 90% вода и представлява 55% от обема на кръвта

Плазмата представлява бледожълта смес, съставена от вода, протеини и соли. АВ-положителната плазма може да се дава на пациенти от всички други видове групи, което обикновено предизвиква недостиг на този вид кръв в кръвните банки.

Плазмата се съхранява в замразено състояние и може да бъде прелята до една година след нейното събиране.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
dfvcdfcfccd ( преди 9 години )
Май нещо ни куца математиката. 80 мл. Х 60 уд/мин Х 60 мин = 280000 мл = 288 л. Откъде ги измислихте тези 7.5 л/ч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време