Свободно време

Малко познати, но интересни факти за рефлексите

Какво не знаем за действията, които правим без да се замисляме?

14.04.2015г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Рефлексите са неволеви или още автоматични действия, които тялото прави в отговор на някакво дразнение. Рефлексите се случват, дори когато не мислим съзнателно за тях. Съществуват различни видове рефлекси, които всеки човек притежава. Всъщност, хората се раждат с повечето от тях.

Тези специфични механизми защитават организма от вредните въздействия на околната среда. Например, ако докоснете гореща печка, естественият ви рефлекс би бил да се отдръпнете рязко, за да не се изгорите. Съобщението достига до мозъка ви много преди да сте осъзнали действително какво се случва.

Ще ви запознаем с няколко малко известни, но много интересни факти за човешките рефлекси.

Първичните рефлекси са рефлекси при бебетата, които продължават няколко месеца след раждането. Пример за първичен рефлекс е, когато поставите предмет в ръката на бебето и то автоматично стисне пръстчета, за да хване предмета.

Условните рефлекси са действия, които научаваме по навик. Това става чрез запаметяване на определени пътища в нервната система, по които мозъкът изпраща и получава информация за околната среда.

Условните рефлекси ни помагат да извършваме действия без да се замисляме, например да държим чаша или да играем на някаква игра, без да мислим за самото действие.

Някои експерти смятат, че прозяването е териториален рефлекс – действие, което има за цел да накара тялото да изглежда по-голямо пред противника. Подобни рефлекси са протягането на ръцете, отварянето на устата.

Някои животни също инстинктивно използват тези териториални рефлекси. При животните прозявката има за цел да покаже големината на зъбите. При нас, хората, все пак подтекстът на прозявката е изгубил този смисъл, за радост или пък не!

Рефлексът за гмуркане при бозайниците е явление, което позволява на човека да остане под вода за известен период от време. Този рефлекс е силно проявен при водните бозайници, но съществува и при хората.

Интересен факт е, че понякога и сухоземни бозайници проявяват този рефлекс, например кучетата, когато преследват нещо

Рефлексът за гмуркане се задейства при пряк контакт на студена вода с лицето. Когато лицето на човек се допре до студена вода, веднага се задейства опитът за поемане на кислород и затваряне на очите.

Сърдечната честота се забавя с 10 до 25%, а притокът на кръв към крайниците се намалява.

Този рефлекс помага за предотвратяване на удавяне и е в състояние да изключи някои мозъчни функции, за да предпази организма от шок.

Свързани статии

Явлението гърч след уриниране е синдром, известен още като побиване на тръпки след изпускане на урина, при който човек чувства тръпнене, спускащо се по гръбначния стълб. Този синдром все още не е съвсем ясен на учените. Явлението се наблюдава по-често при мъжете, отколкото при жените.

Но учените смятат, че този синдром е наследство от някогашен рефлекс, който е оставил малка следа в еволюцията на човека.

Хората в мозъчна смърт продължават да имат някои рефлекси. Един от тях е, когато пациентът повдига ръцете си във въздуха и ги сгъва на гърдите си, подобно на египетска мумия.

Този рефлекс обикновено бива предхождан от треперене и настръхване на кожата.

И като заговорихме за настръхване – настръхването на кожата се случва, когато ни е студено или изпитваме силна емоция, както знаем. Емоцията, която може да предизвика настръхване може да е негативна или позитивна. Условието е да е много силна.

Функцията на настръхването е да предпази организма от вредните влияния на околната среда като изправи всички косми. Е, ако ги има, разбира се!

Коментирай