Свободно време

Любопитни факти за гръбначния стълб

Какво не знаем за гръбнака?

23.04.2015г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Гръбначният стълб е удивителна част от тялото. Той взима активно участие във всяко движение, което извършваме. Функциите му са да подкрепя тялото и да му придава гъвкавост.

Гръбнакът представлява сложна структура с няколко взаимосвързани и взаимозависими компонента.

Винаги е интересно да научаваш нови неща. Затова сме подготвили няколко любопитни и малко познати факта за гръбначния стълб.

Факт – 82% от хората, страдащи от гръбначни наранявания и заболявания, са от мъжки пол

Експертите не са съвсем сигурни защо това е така. Вероятно се дължи на факта, че мъжете действат по-необмислено, що се отнася до физическото им здраве.

Често пъти гръбначномозъчните травми се дължат на катастрофи с автомобили и мотоциклети, като водачи са предимно мъже.

Факт – хората имат толкова шийни прешлени, колкото имат и жирафите

Може да не ви се вярва, защото жирафите имат изключително дълги вратове, но това е истина. Разликата идва оттам, че нашите прешлени са подредени в непосредствена близост един до друг. Тези на жирафите са по-раздалечени и гъвкави.

Факт – гръбначният стълб е изключително гъвкав

Гръбнакът е толкова гъвкав, че ако бъде отделен от тялото и извит, той би образувал почти две трети от идеална окръжност.

Факт – астронавтите се връщат от космоса с 3% по-високи

В безтегловност гръбнакът става малко по-дълъг, защото хрущялните дискове се разширяват в безтегловност. Така се увеличава и височината.

Факт – бебетата имат 33 прешлена, а възрастните по-малко

Мислите си, че се раждате с точно определен брой прешлени, които запазват бройката си? Грешите! Някои прешлени при възрастните се срастват с годините, като например кръстните прешлени. С порастването те се вкалцяват и образуват една цяла кост.

Някои от опашните прешлени също се сливат в едно, за да изпълнят предпазната си функция. Така се образува опашната кост.

Свързани статии

Факт – знаете ли, че тялото ви е оборудвано с амортисьори?

Между прешлените има вещество, наподобяващо подложка, което е изградено от фиброзен хрущял. Това вещество представлява междупрешленни дискове, имащи функция да намаляват триенето между прешлените.

Така се намалява рискът от травма, износване и инвалидизиране. Комбинацията от тези амортисьори и S-образната форма на гръбнака предотвратяват натоварването към главата, когато ходите или тичате.

Факт – гръбначният стълб има жизненоважно значение за тялото.

Той е отговорен за извършването на повече от 1 милион електрически нервни съобщения между мозъка и тялото всеки ден.

Факт – гръбначният стълб има памет

Паметта на гръбнака има голямо значение и затова е важно да се грижим за него от най-ранна възраст. Поддържането на правилна поза е съществено за цялостното здраве.

Факт – гръбначният стълб може да действа самостоятелно

Той невинаги се нуждае от сигнали от централния мозък, за да извърши определено действие. В някои ситуации гръбначният мозък изпраща сигнали директно към мускулите, за да ги задейства.

Коментирай