Свободно време

Кои са най-непоносимите звуци за човешкото ухо?

Науката отговаря

09.05.2015г. / 15 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На всеки се е случвало да се присвие от неприятен звук. Скърцането с нокти или тебешир върху черна дъска винаги предизвиква неприятни усещания.

Има си редица научни доказателства, че неприятни звуци съществуват и те карат мозъка ни да реагира, за да предпази тялото от евентуална опасност.

Според класацията съществуват 14 най-дразнещи и ужасяващи звуци на света. Кои са те?

Повръщане

Няма човек, който да не реагира негативно на звука от повръщане. Дали заради предварителната представа за противната картина, която повръщането представлява или заради давещия гърлен звук – едно е сигурно – звукът от повръщащ човек е едно от най-неприятните неща на света.

Микрофония

Били ли сте някога на събитие, на което високоговорителите изведнъж произвеждат силен пищящ звук, който пронизва ушите ви? Този звук наистина е физически болезнен за вътрешното ухо. Затова инстинктивно понечвате да запушите ушите си с ръце.

Рев на бебе

И при мъжете, и при жените се наблюдава раздразнителност от бебешкия рев. Но мъжете се оплакват повече от наличието на този шум, тъй като майките са генетично свързани с отглеждането на новороденото и плачът не им се отразява толкова непоносимо.

Скърцане на влак по релсите

Изследванията показват, че още един непоносим според хората звук, е стържещият по релсите влак. Остъргването на металните части едни в други предизвикват високочестотен неприятен звук, който отново дразни средното и вътрешното ухо.

Скърцащи части

Същото се отнася за всякакви триещи се едни в други материали, произвеждащи подобен звук – панти на врати, въртящи се колела – изобщо всичко, което се нуждае от смазване дразни слуха невероятно много.

Лошо изпълнение на цигулка

Заради по-горните изброени стърженето на цигулка също попада в класацията. Установено е, че пискливите фалшиви ноти, изсвирени на цигулка са по-дразнещи от който и да било друг инструмент, използван погрешно.

Пръцкане

Изненадващо е, че пръцкането е в класацията за най-неприятни звуци. Но то попада тук главно заради жените, които приемат този звук по-скоро като обиден, отколкото неприятен.

Човешки крясъци

Звукът от каращи се хора притеснява мозъка на фундаментално ниво. Това нарушава способността ни да мислим и да действаме рационално, особено ако сме в такава среда продължително време.

Бучене от тонколони

Досадното бучене от говорителите на уредбата или компютъра са посочени като непоносими, особено ниските, попадащи в диапазона 50-60 херца.

Скърцане върху дъска за писане

Споменахме скърцането върху дъска с тебешир или нокти. Няма човек, чиято кожа да не настръхне при този скърцащ звук.

Свързани статии

Зъболекарски машини

Смятаме, че тук всички са единодушни – зъболекарската машина е не само неприятен, но и истински плашещ звук. Този звук е и една от причините хората да избягват доброволното ходене на зъболекар.

Нож, режещ стъклена бутилка

Този звук не се среща толкова често в околната среда, освен ако звукът не е умишлено предизвикан. Но при каквито и обстоятелства да се появи този звук, изследователите са единодушни – той е един от най-пронизващите и мъчителни звуци.

Това е доказано експериментално чрез ядрено-магнитен резонанс. Звукът при стърженето на нож в стъклена бутилка създава вибрации между 2000 и 5000 херца, което е истинско дразнение за ухото.

Вдишванията през носа

Били ли сте някога до човек, който свири с нос, докато диша или още по-лошо – смърка звучно секретите от носа си? Няма по-непоносимо нещо, според изследователите. Много участници в изследванията посочват този звук като непоносим заради представата за неприятния човешки секрет, преглътнат обратно в тялото.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
дали я дразни този п ( преди 8 години )
А яка кифла като пръдне и става *** конфуза!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
бай петко ( преди 8 години )
Всички изброени са поносими. Едиствено скърцането на стиропор върху черна дъска е гадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар