Свободно време

Погрешни митове за менструацията

Какво все още хората грешат по отношение на цикъла?

19.05.2015г. / 11 05ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Въпреки знанията на повечето хора за менструацията, все още се ширят доста митове по този въпрос. Живеем във време на широк достъп до информация, но това не пречи на погрешните схващания да съществуват и да заблуждават немалко хора.

Менструалният цикъл е напълно естествен процес от женската природа и няма причина да изпитвате притеснения по отношение на него. Ще развенчаем някои от най-често срещаните митове за менструалния цикъл, за да ви помогнем да отделите фактите от измислицата.

Мит: Менструацията представлява замърсена кръв.

В менструацията няма нищо нечисто. В изхвърлената кръв има тъкани и клетки, които са били подготвени за оплождането и развитието на яйцеклетката. Тя е естествен здравословен биологичен процес. Менструацията е индикация, че жената е в състояние на здравословно възпроизвеждане.

Мит: Не можете да забременеете по време на цикъл.

Забременяването по време на менструацията не е невъзможно, просто е по-трудно. Овулацията е непредвидим процес и винаги има шанс за зачеване. Затова е добре по всяко време да се практикува безопасен секс, ако бременността не е желана, дори по време на цикъла.

Мит: Не можете да отидете в плувен басейн по време на менструация.

Няма причини да не го направите. Просто използвайте тампони, за да се уверите, че нищо няма да проникне отвън-навътре и обратно.

Мит: Миенето или къпането с гореща вода по време на цикъл може да доведе до тежък кръвоизлив.

Това са бабини деветини и не трябва да им се доверявате. Поддържането на добра хигиена, особено по време на менструация е от огромно значение.

Мит: Не трябва да се упражнявате по време на цикъл.

Движението е добро за вас. Не е необходимо да спирате физическите си активности по време на менструацията. В действителност, упражненията дори могат да намалят болката и спазмите. При тях се освобождават ендорфини, които веднага подобряват настроението.

Свързани статии

Мит: Предменструалният синдром е само в ума.

Симптомите на ПМС са резултат от колебанията на хормоните преди месечния цикъл. Симптомите включват раздразнителност, депресия, умора, главоболие, спазми.

Така че предменструалният синдром е напълно реално състояние. 85% от всички жени изпитват повечето от симптомите.

Мит: Менструалният цикъл е през 28 дни.

Това е средната времева рамка. Ако цикълът ви е през толкова дни, значи е напълно нормален. Разбира се, възможни са известни колебания от няколко дни. При някои жени цикълът идва на около 25 дни, при други през 35. Смята се, че този диапазон е в рамките на допустимото.

Коментирай
Свободно време