Свободно време

Какво не трябва да правите, когато пътувате зад граница?

В Китай не подарявайте чадър или часовник

27.06.2015г. / 09 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото е онова време в годината, в което обикновено планираме своите пътувания изпълнени с приключения. Когато ни предстои да посетим чужда държава е добре не само да потърсим информация за валута, климатични условия, хотели, забележителности и т. н., но и за това какво не е добре да правим.

Един незначителен жест или мимика, могат да развалят пътешествието ви. Вижте какво е добре да не правите, когато пътувате зад граница.

Франция – не питайте и не говорете за пари.

Индия – не докосвайте на публични места противоположния пол, дори това да е половинката ви.

Япония – не оставяйте бакшиши.

Великобритания – не питайте вашия събеседник колко е месечното му възнаграждение.

Германия – не поздравявайте и не отправяйте пожелания за рожден ден, преди той да е настъпил.

Сингапур – не се хранете в обществен транспорт. Също така, ако искате да си закупите дъвки, ще ви е нужна рецепта от лекар. Свободната продажба на дъвки е забранена от 1980 година. Ако изплюете дъвката си на улицата ви чака парична глоба.

Чили – не се хранете с пръсти.

Италия – не поръчвайте капучино в ресторант.

Китай – не подарявайте чадър или часовник.

САЩ – не забравяйте да оставите бакшиш.

Мексико – не се обиждайте на шегите на местните хора.

Филипини – не давайте пари на просещи деца. Това е забранено със закон и даващия подлежи на глоба. Мярката е наложена, за да се намали експлоатацията на детския труд.

Франция и Италия – не давайте много пари за маркови стоки. В едни от най-големите градове и столици на модата в Италия и Франция може да си закупите фешън копие на любимата ви марка за много прилична сума пари.

Тайланд – не докосвайте монах (ако сте жена). Ако го направите, той ще трябва да се подложи на очистващ ритуал.

Испания – не се разхождайте по бански из испанските улици, независимо дали отивате или се връщате от плаж. Паричната глоба е голяма.

Свързани статии

Нигерия – ако ви предстои екзотично пътуване и се наложи да прекосите границата с Нигерия, не носете със себе си бутилка с вода. Това се приема за контрабанда.

Бразилия – не показвайте знака за ОК (чрез събиране на палеца и показалеца). За нас това е приятелски жест, но там се приема като еквивалент на средния пръст.

Африка, Азия и Близкия изток – не се хранете с лявата ръка. В някои части на Африка, Азия и Близкия изток е неприемливо да се храниш с лявата ръка, тъй като според местните традиции с нея се обслужваш в тоалетната.

Снимка: istock

Коментирай