Свободно време

Притча за делвите

Всеки е уникален

10.08.2015г. / 12 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Никой не е идеален. Понякога нашите недостатъци могат да ни помогнат да постигнем много и да бъдем оценени. Ето защо, докато работим върху себе си като личности, не бива да се срамуваме от малките пукнатини, които имаме.

Споделяме една история, която ще ви напомни, че въпреки малките недостатъци, вие сте уникални по свой собствен начин и че рано или късно това ще бъде оценено.

Притча за делвите

Една възрастна жена имала две големи делви, които носела на кобилица на врата си. Но едната делва имала пукнатина, а другата била идеална и винаги доставяла цялото количество вода. Всеки ден в края на дългия път от извора до къщата, спуканата делва пристигала наполовина пълна.

Жената доставяла така водата до дома си години наред. Здравата делва била горда със себе си и със своята цялост, а спуканата била засрамена и се чувствала отчаяна и непълноценна. Един ден спуканата делва казала на жената:

– Срамувам се от себе си, защото през пукнатината ми изтича вода по целия път обратно до твоя дом.

Свързани статии

Възрастната жена се усмихнала:

– Забелязала ли си, че има цветя от твоята страна на пътеката, но не и от другата страна на кобилицата, където е другата делва? Това е, защото знаейки за тази пукнатина, аз засадих цветни семена от твоята страна на пътеката и всеки ден, когато се връщаме от извора ти ги поливаш.

За тези години аз берях тези красиви цветя и украсявах масата вкъщи. Без да си това, което си, сега нямаше да имам тази украса вкъщи.

Коментирай