Свободно време

Уроци, които научаваме, докато израстваме

Постигането на успех може да отнеме повече, отколкото ни се иска

08.08.2015г. / 15 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С годините помъдряваме, преоткриваме света край нас и научаваме ценни житейски уроци. Израстването на личността е свързано с много радости, лишения, препятствия, успехи и т.н. Ето някои от уроците, които научаваме, докато растем. 

Човек трябва да признава грешките си, защото никой не е перфектен. Но не само това, важно да е не допускаме в живота си едни и същи. 

Трябва да оценяваме  учителите. Не само тези, които срещаме в училище или университета. Учители са родителите, колегите, шефа, изобщо всеки един човек, който срещаме по пътя си може да бъде наш учител.

Да бъдем добри приятели и да открием такива за себе си.  „Който е приятел на всички не е приятел на никого.“ Аристотел...Човек е добре да създаде малко, но стойностни приятелства. Което означава, че трябва да има хигиена на социалните контакти.

Трябва да бъдем доволни и когато имаме малко. Щастието се крие в малките неща. Материалното дава сигурност, но не гарантира щастие. 

Дисциплината е добродетел. Самодисциплина не бива да ни кара да се страхуваме, а да подхранва нашите амбиции към постигането на целите. 

Трябва да бъдем отворени за критика. Никой не обича да бъде критикуван. Но градивната критика е тази, която често ни напътства да вървим по правилния път. 

Празниците не са такива, ако не ги празнуваме със семейството и близките ни хора.

Постигането на успех  може да отнеме повече, отколкото ни се иска. Но важното е да не спираме да полагаме усилия за постигането му. 

Бъдете конкурентноспособни, но играйте честно. Не бива да търсим лек и нечестен път, който да ни изведе на високи позиции в йерархията. 

Не трябва да се страхуваме от промяната. Дори и тя не е от положителен характер, след време разбираме, че е ни е донесла някакви позитиви. 

Свързани статии

Всеки има някакъв талант. Важно е, когато го открие, да го развие или да го поддържа като хоби, за да черпи постоянно вдъхновение. 

Формулата за щастливо семейство започва с щастливи и позитивни двама души. Когато има позитивизъм и отдаденост един към друг, всички останали качества важни за щастието на семейния живот могат да бъдат развити. 

Поне веднъж, човек трябва да бъде доброволец в някаква кауза. Това му помага да преоткрие себе си и да се почувства щастлив. 

Снимка: istock

Коментирай