Уникален социален експеримент, който цели да проследи чувствителността на обществото ни към нуждите на малките деца, се проведе тези дни в столицата. Той се реализира в рамките на дългосрочното стратегическо партньорство на Пощенска банка и УНИЦЕФ България „Най-добър старт за всяко дете“ и има амбицията да провокира обществен дебат за това доколко обръщаме внимание на дете в нужда, което плаче за помощ.

За целта специална аудио система тестваше реакциите на хората през изминалия уикенд в Градската градина пред Народния театър в София. При преминаване покрай нея се задействаше звук на плачещо малко бебе.

71% от преминаващите  реагираха на бебешкия повик и бяха готови да помогнат на детето в беда.

Най-честата реакция на хората бе да спрат и да се заслушат. Едва 16% от тях пристъпваха директно към действие, като повечето хора дори без да се замислят потърсиха бебето в храстите, за да го спасят.

Няколко човека незабавно набраха телефон 112, за да извикат помощ. Сред минувачите, попаднали в обсега на експеримента, се оказаха също и Влади Ампов-Графа и младата българска актриса Анжела Недялкова, позната от филма „АВЕ“ и сериала „Връзки“ на bTV.

„Като общество според мен обръщаме внимание на децата, но не винаги знаем къде да сигнализираме като видим дете в беда. А най-бързо и лесно е – да наберем телефон 112“.- каза Влади Ампов-Графа, посланик на добра воля на УНИЦЕФ за България.

Резултатите от експеримента показват също, че 18% от хората чуват плача, но не реагират, а други 11% не показват никаква реакция и подминават по алеята.Социалният експеримент на Пощенска банка и УНИЦЕФ, освен да проследи чувствителността на хората, има амбицията да предизвика и обществен дебат за това дали обръщаме достатъчно внимание на децата си и им осигуряваме адекватна грижа.

Уникалният експеримент е по идея на водещата финансова институция и нейната рекламна агенция Графити ББДО и е част от кампанията "Най-добър старт за всяко дете“, която бе стартирана в края на 2013 г. и цели изграждане на Центрове за майчино и детско здраве в цялата страна. Първите два вече функционират в Шумен и Сливен, където патронажни сестри предлагат безплатни консултации и домашни посещения на бременни и майки на деца от 0 до 3 години. 

Центровете функционират, благодарение на средствата, които са събрани чрез специално изградената платформа за дарение на Пощенска банка. До момента, за година и половина, чрез даренията на клиенти, служители и партньори на банката през банкомат, на каса или онлайн банкиране са събрани общо над 570 000 лева.

Чрез тях са осигурени 18 000 домашни посещения и над 19 000 консултации в Центровете в Сливен и Шумен, като е оказано съдействие на над 5300 семейства в двете области. В началото на 2016 г. предстои откриването и на третия у нас Център за майчино и детско здраве, който ще се намира в град Монтана.

Голямата амбиция на стратегическото партньорство на Пощенска банка и УНИЦЕФ е да изгради мрежа от подобни Центрове в цялата страна, така че безплатните медицински консултации да достигнат до всяка бременна и всяко дете на България.

Можете да подкрепите развиването на Центъра за майчино и детско здраве, създаден от УНИЦЕФ и подпомаган от даренията на клиенти и служители на Пощенска банка, като дарите средства на каса в клон на банката, през банкомат или чрез онлайн банкиране. 

Снимка: Пощенска банка и УНИЦЕФ България