Свободно време

Коя героиня от „Сексът и градът“ описва най-добре вашата приятелка?

Повечето българки посочват Миранда и Шарлот

04.09.2015г. / 10 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

По поръчка на FOX Life, през юли 2015 година, Gemius България проведе онлайн проучване сред 668 жени у нас, за да разбере какво означава за тях женското приятелство.

Запитани „Кой от персонажите от култовия сериал „Сексът и градът“ описва най-добре Вашата приятелка?“, повечето посочват Миранда и Шарлот. Най-малък процент – под 10%, оприличават своята приятелка на разкрепостената Саманта. Най-често Саманта като типаж, споменават жените в малките и средните градове.

Модната икона Кари, която за британците например, е най-стилният измислен герой, заедно с агент 007, води само сред обвързаните в София. Миранда е приятелката на жените с висше образование и висок доход, а Шарлот – на необвързаните с минимални доходи. Резултатите сочат, че за българските жени, като цяло семейството и приятелите определено са от най-голямо значение.

Кариерата също е част от светата троица, а богатството далеч не е от ключово значение, дори и за респондентите с високи доходи. Думите, с които жените описват приятелството са позитивни за 63%. Най-често приятелството е „подкрепа, доверие, разбиране, необходимост“. За всяка пета жена обаче, приятелството между дами е равнозначно на „завист, лицемерие, интрига, предателство, измама.“

60% от българките имат най-много 3 приятелки. Едва 5% изобщо нямат близки приятелки. По-младите жени – на възраст от 18 до 24 години, имат повече мъже приятели в обкръжението си, в сравнение с дамите навършили 35 години. Близо 70 на сто от истинските приятелства са продължили повече от 10 години, като най-често тези приятелства са завързани в училище.

Омъжените предпочитат телефона като основно средство за комуникация, а необвързаните – личния контакт. 163 от дамите общуват с приятелките си най-често през Facebook. Като процентът надвишава 60 при дамите до 24 години. Два пъти по-малко са жените със същите навици при групата на 35+ годишните. SMS-ът почти напълно е излязъл от употреба, за сметка на безплатните апликации, които използва всяка втора жена.

65% от анкетираните твърдят, че общуват с най-близката си приятелка поне веднъж седмично. 30%-няколко пъти седмично. Любопитно е, че кафенетата и ресторантите не са най-предпочитаното място за забавление с приятелка за сметка на парка и гостуването. Всяка пета признава, че е имала интимни отношения с мъж, с който е имала връзка и нейната най-добра приятелка.

Свързани статии

Най-често за това споделят дамите от София, като процентът на тези със средно и висше образование е еднакъв. Най-често отворената връзка е приемлива за дамите между 25 и 34 години.

Омъжените жени у нас предпочитат да излязат с най-добрата си приятелка пред романтична вечер в мъжка компания, несемейните споделят точно противоположната нагласа. Най-ревностно женските тайни пазят дамите над 35. Над 60% от обвързаните са склонни да споделят тайните на приятелките си, а най-издайнически си позволяват да се държат дамите в София и големите градове.

Лъжата е основната причина, поради която жените биха прекратили приятелство. 60% от запитаните посочват именно този отговор. С последващо значение са промяна в поведението на приятелката, отчуждението и егоизмът.

Снимки: outnow.ch

Коментирай