Свободно време

Днес се навършват 37 години от смъртта на Георги Марков

На 11 септември 1978 година умира писателят и дисидент Георги Марков

11.09.2015г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: highviewart.com

Снимка: highviewart.com

На тази дата (11 септември) през 1978 година в Лондон умира българският писател и дисидент Георги Марков. Днес се навършват 37 години от кончината му.

Писателят и журналист бива намушкан с чадър в крака на лондонска спирка от неидентифициран мъж. Няколко дни Марков се оплаква от необичайни симптоми, наподобяващи грип.

Няколко дни по-късно той умира. Проби от кръвта му са изпратени за анализ по нареждане на Скотланд Ярд, които намирали смъртта му за твърде подозрителна.

Марков емигрира във Великобритания през 1969 година, бягайки от комунистическия режим, под който се намирала България по това време. Съпругата му Анабел Марков споделя как мъжът й е показал белега от убождането – миниатюрна червенина, подобна на убождане от игла.

Госпожа Марков заявява пред BBC, че й е трудно да приеме случилото се. Издателят на Марков – Дейвид Фарър казва, че Марков е „силно политическо животно, което знаеше, че е възможна мишена за убийство.“

Сред по-известните му творби преди да емигрира са романите „Победителите на Аякс“ (1959), „Мъже“ (1962), сборниците разкази и новелите „Портретът на моя двойник“ (1966), „Жените на Варшава“ (1968).

Марков пише и пиеси, които биват свалени от тогавашната цензура - „Да се провреш под дъгата“, „Асансьорът“, „Атентат в затворената улица“, „Комунисти“, „Аз бях той“.

Романът „Покривът“ (1959) е спрян от отпечатване, тъй като описва като факт и едновременно като алегория срутването на покрива на цех в металургичния завод „Ленин“.

Георги Марков е един от авторите на сценария на култовия и вечен сериал „На всеки километър“.

Коментирай