Свободно време

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

Честит празник

17.09.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На днешния ден Православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.

София била благочестива християнка. Нейното име значи „мъдрост“. Била вдовица и въпреки нелекия си живот, винаги вършела добрини. София родила три дъщери, които нарекла Вяра, Надежда и Любов и които възпитала в любов към Христовата вяра. Момичетата растели в добрина и мъдрост.

Обичали да четат, прекарвали дълги часове в молитви и вършели добрини. Дъщерите на София били не само мъдри, но и много красиви. Слухът за тях бързо се разпространил и достигнал до император Адриан. Владетел, който не изповядвал Христовата вяра и се молел на други богове. Той заповядал да повикат момичетата и майка им, за да се убеди в тяхната мъдрост и красота.

Когато разбрал, че те са силно вярващи и праведни, се опитал да им предложи много блага, за да се откажат от вярата си. Вяра, Надежда и Любов отказали да се подчинят на волята на Адриан. Владетелят ги подложил на жестоки мъчения, от които те излизали невредими. Накрая сестрите били посечени.

Тяхната майка София прибрала телата им и ги погребала с всички почести. Днешният ден е обявен и за празник на град София. Според народните традиции за празника се месят обредни хлябове, които се раздават заедно с плодове.

Повод да почерпят имат всички, които носят имената София, Софка, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любомир, Любка и други.

Честито на имениците!

Коментирай