Свободно време

Как да се превърнете в пълноценен слушател?

Съвети, които ще ви помогнат да не се чудите за името на човека, с когото току-що сте се запознали и не само

05.10.2015г. / 14 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

На всеки се е случвало поне веднъж в живота да се запознае с някой и веднага след това да забрави името му. Не се плашете – нямате ранна деменция и не, това не се случва само на вас!

Проучванията показват, че слушателите възприемат около 50% от чутата нова информация и я помнят горе-долу добре в рамките на следващите 48 часа. След това почти всичко бива забравено.

За щастие има някои техники, които помагат за по-лесно и трайно запомняне, които ще споделим с вас.

Премахнете отвличащите вниманието фактори

Едно от най-важните неща за пълноценното слушане и запаметяване е концентрацията. Затова ако говорите с привлекателен мъж или секси дама, с които сте се запознали току-що, например, изключете мобилния си телефон, телевизора или каквото в момента служи като фон на обстановката и разсейва концентрацията ви.

Покажете на другия човек, че компанията му ви е интересна и искате да разберете какво той/тя има да ви каже.

Съсредоточете се в сегашния момент

Когато говорите с непознат човек, когото искате да впечатлите е нормално да мислите какво да кажете след това, докато той/тя говори. Така без да искате се разсейвате и не чувате голяма част от онова, което ви се казва.

Затова просто се отпуснете и се съсредоточете в сегашния момент. Опитайте се да разберете какво ви казва човекът отсреща и разговорът ви ще стане много по-пълноценен и естествен. А и ще запомните много по-голяма част от казаното.

Познавайте и използвайте езика на тялото

Езикът на тялото понякога говори много повече от думите. Затова научете се да използвате очите си, кимайте, жестикулирайте и най-вече – не кръстосвайте ръцете си. Това е най-отявленият знак, че искате да прекратите комуникацията.

Втренчването и неподвижното стоене са другата крайност, която също не е препоръчителна. Не карайте човека срещу вас да се чувства неудобно и се отпуснете.

Снимка: iStock

Не прекъсвайте събеседника си

Някои хора нямат търпение да слушат дори 2 минути. Прекъсват събеседника си и започват да изразяват своята гледна точка или мнение. Невинаги можем да изчакваме другия да се изкаже докрай, но и да прекъсваме непрекъснато е знак за нежелание за пълноценна комуникация.

За да се научите да изслушвате събеседника си и да запомняте по-голямата част от информацията си наложете автоспирачки в прекъсването. Изчаквайте човека срещу вас да се изкаже. Така ще имате и по-пълноценна възможност за обратни въпроси.

Задавайте отворени въпроси

За да опознаете най-добре събеседника си, а и за да бъдете по-добър слушател, задавайте въпроси, които изискват пълен отговор, а не кратки отговори като „да“ и „не“.

Перифразирайте казаното до момента

Правете периодични обобщения на казаното до момента. Припомняйте фрагменти от разговора. Това дава възможност да премислите всичко онова, което не сте успели да запомните в първия момент.

Коментирай