Свободно време

Зловещи вярвания за Хелоуин

За да защитите дома си от зли духове и демони, издълбайте фенер от тиква

29.10.2019г. / 11 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В последния ден на месец октомври празнуваме Хелоуин. Въпреки че празникът на мъртвите и духовете е свързан с много весели и красиви костюми, фенери, бонбони и смях, той поставя началото си преди хиляди години и има своите езически корени и вярвания.

Така например традиционните цветове за Хелоуин – оранжево и черно, всъщност произлизат от езическия празник на есента и събирането на реколтата. Оранжевото символизира цветовете на земеделските култури и есенните листа, а черното олицетворява „смъртта“ на лятото и смяната на сезона.

С течение на времето, зеленото, лилавото и жълтото също са били въведени в цветовата гама на празника като част от декорацията. Споделяме някои смразяващи поверия, свързани с празника. Дали да им вярвате? Най-вече се забавлявайте и не забравяйте да купите лакомства за вашите малки гости.

Ако видите на Хелоуин около къщата ви да летят прилепи, това е знак, че наблизо има призраци и духове.

Черните котки още преди векове са били идентифицирани като зло и като част от вещерството. Според някой смразяващи вярвания с тях и с празника на Вси светии, ако черна котка мяучи около дома ви, скоро смърт ще сполети семейството ви. Ако пресече пътя ви в деня на празника, значи някъде наблизо има вещица. Разбира се това са само истории за иначе прекрасните черни мацки.

Съществува и поверие, което гласи, че ако сложите сребърна монета и стрък розмарин под възглавницата си в нощта на Хелоуин, ще сънувате съпруга/та си.

Казват, че всеки, който влезе в ковчег дори на шега, кани смъртта. Ето защо, ако все още не сте си избрали празничен образ, нека бъде такъв, който не е свързан със предмети за погребение.

Ако отидете на кръстопът в деня на Хелоуин и се заслушате във вятъра, ще научите всички най-важни неща, които ще ви сполетят през следващите дванадесет месеца.

За да защитите дома си от зли духове и демони, издълбайте фенер от тиква и го поставете пред дома си.

Ако видите паяк в нощта на Хелоуин, това означава, че духът на мъртъв човек ви очаква.

Свързани статии

Ако се загледате в пламък на свещ, запалена на Хелоуин, ще може да надникнете в бъдещето.

Тези, които са родени в деня и нощта на Вси светии, могат да виждат и да говорят с духове.

Ако искате да прогоните злите духове в нощта на Хелоуин, трябва да имате камбанки и да позвъните с тях.

Според още едно смразяващо вярване, совите взимат душите на хората. Ако чуете сова, обърнете джобовете на дрехите си на обратно. Това ще ви предпази от нощните птици.

Снимка: istock

Коментирай