Свободно време

Има три вида емпатия

Вие коя изпитвате?

22.11.2015г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки вид емоция и чувство, през което преминаваме има свое наименование. Днес разглеждаме емпатията. Тя е обратната страна на егоизма. Има три основни типа емпатия, вижте кои са и може би някъде там ще разпознаете и собствената си душа.

Когнитивна емпатия

Колко често ви се е случвало да се опитате да се поставите на мястото на бизнес партньор? Ако умеете да го правите, то вие изпитвате когнитивна емпатия. При нея основното е това да може да се поставите на мястото на някой друг и да погледнете на ситуацията през неговата гледна точка.

Това умение е особено полезно за тези, които заемат управленчески постове или често водят дела, бизнес срещи.

По този начин имат възможността не само да се поставят на мястото на някой друг, но да не се ангажират с неговите емоции. Или казано накратко, когнитивна емпатия е съпричастност с мисъл, а не от чувство.

Емоционална емпатия

Емоционална емпатия е, когато действително чувствате емоциите на другия човек паралелно с него, а усещането е сякаш сте хванати като в капан от тези емоции. Този вид емпатия е позната още като „лично страдание“ или „емоционална зараза“. Това е по-близо до обичайното разбиране на думата „съпричастност“, но по-емоционално.

Емоционалната емпатия може да бъде добра и лоша. Добрата страна е, когато усещайки и разбирайки чуждите емоции, успяваме да помогнем по някакъв начин на човека срещу нас. Емпатията е от съществено значение за хора, упражняващи медицински професии.

Но емоционалната емпатия може да бъде лоша и да донесе негативи. Тогава, когато се претоварваме от емоции, ние не можем адекватно да отговорим на отсрещната страна. Ето защо е необходимо да се саморегулираме, за да може да не изпуснем контрола върху собствените си емоции.

Добрият самоконтрол е този, който помага например на лекари, полицаи, пожарникари, психолози и други да реагират възможно най-правилно.

Свързани статии

Състрадателна емпатия

Онова чувство на болка, което ни кара да помогнем на нуждаещия се. Състраданието е подобно на съчувствието, но с една допълнителна стъпка, която ни кара да действаме, за да смекчим проблема. Тук липсва свръхемоционалност и е уловен балансът. Дали тази емпатия е най-често изпитваната, това е строго индивидуално.

Със сигурност този вид емпатия понякога върви ръка за ръка с емоционалната. Хубавото е, че крайният резултат е желанието да се помогне на някого.

Снимка: istock 

Коментирай