Свободно време

Вдъхновение на седмицата: Какво е да си добър лидер? (видео)

Добрите лидери създават сигурна среда

01.12.2015г. / 16 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво ви вдъхновява във вашата работа? Нейното естество, офисът в който работите, заплатата, която получавате. А може би се вдъхновявате от вашия мениджър. Вдъхновението в работата е широко понятие. То се отнася не само до това да създаваме добри идеи.

Вдъхновението е създаването на подходяща работна среда, която е сигурна за хората в нея или казано накратко – кръг на сигурността. В него винаги има една водеща фигура – тази на лидера. Какво е да си лидер? Днес в рубриката ни „Вдъхновение на седмицата“ споделяме едно кратко видео, което ще ви разкаже не една история за лидерството.

Лекторът Саймън Синек, който е експерт по управление, твърди, че лидерството е избор, а не титла. Така например има много хора, които заемат високи позиции в служебната йерархия, но те не са лидери, а властващи и ние никога не бихме ги последвали.

И обратно – има други, които не заемат високи постове, но са завършени лидери. Вижте видеото и се замислете кой ви води в работата ви, а ако вие сте мениджър, дали сте и добър лидер. При стартиране на видеото може да нагласите български субтитри от дясното падащо меню.

<iframe src="https://embed-ssl.ted.com/talks/simon_sinek_why_good_leaders_make_you_feel_safe.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Коментирай