Свободно време

Мая Николова: Ценете женствеността и раждайте деца – те са смисълът на живота!

Интервю с прекрасната съпруга на капитана на националния отбор по волейбол Владо Николов – Мая Николова

08.12.2015г. / 22 57ч.
Илияна Николова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Лъчезарна, магнетична, силна и всеотдайна – такава жена стои зад всеки велик мъж. Такава е и съпругата на капитана на волейболния ни отбор Владо Николов – Мая. Тя и трите им деца са неотлъчно до него на всеки негов мач. Единството и подкрепата са най-важните неща за едно семейство и Мая го доказва.

Какво друго е от значение в любовта, живота и семейството, за пътешествията, за това да си майка и за това как ще прекара празниците със семейството си – ето какво ни разказа Мая Николова:


Би ли се представила с няколко думи пред нашите читатели?

Здравейте! Аз съм Мая, на 37 години, професия мама на пълен работен ден, българка по паспорт и душа, гражданин на света в последните 15 години. Понастоящем аз и моето семейство живеем във Франция, в един от най-красивите и добре устроени градове – Лион, а причината да сме тук, е работата на съпруга ми, който е професионален волейболист и играе в местния клуб.

Как би се описала с 3 думи?

Загадъчна, различна, мама.

Майка си на трима сина. Как се справяш с четирима мъже вкъщи?

В моя мъжки свят се чувствам често необичайно, но пък никога не скучая. Всеки ден е забързан и изпълнен с много екшън и често се чувствам като командир на малък отряд, в който трябва да изпълнявам едновременно няколко роли.

Отдала си се напълно на семейството. Каква е тайната на добрата съпруга и майка?

Със сигурност не съм в състояние да дам перфектната рецепта за тази „професия“. Мисля, че първо и основно правило е да преглътнеш собственото си его и да си убедена, че си заслужава усилията. После да правиш доста компромиси със себе си, половинката и децата и отново да намираш много аргументи защо го правиш и какво печелиш. А ние, избрали този път, печелим най-важното – да сме заедно с най-любимите хора и да си даряваме постоянно любов.

Ще ни разкажеш ли за екзотичните дестинации, които сте посещавали със семейството и какво запазихте в сърцето си от всяка от тях?

Ние сме семейство, което обича екзотичните дестинации. След като прекарваш 9-10 месеца в годината в Европа, повече се търсят далечните и непознати места за кратката почивка, която ни се полага. Най-далечните от тях бяха Малдивите, Доминиканска република, Мавриций, естествено за мен са достатъчно екзотични и места като Япония и Южна Корея. От по-близките не мога да не спомена Тунис и Египет, също доста екзотични дестинации със нестандартни ваканционни решения.

Топ-дестинацията единодушно се оказа Мавриций, защото там усетихме истинското значение на понятието девствена природа и пусти плажове, чувството, че си попаднал в рая на другия край на света. В Доминиканската република бяхме и с децата и обърнахме внимание на семейни забавления като да плуваш с делфини, да се озовеш на два метра от бял тигър, да храниш шарени папагали и да пиеш екзотични коктейли. На Малдивите се потопихме в романтиката, като например специална вечеря на свещи на самия плаж под звездите.

За Япония мога да разказвам с часове, то там почти всичко е различно и интересно. За първи път точно там си направихме семейно сафари, като наехме кола и около 3 часа обикаляхме буквално на метри сред хищни животни – лъвове, тигри, мечки, вълци и други. Даже се наложи да чакаме около час един жираф да се махне от пътя на колата, като накрая той най-безцеремонно почти ни прескочи – беше ужасно дълъг.

От всяко кътче сме запазили незабравими спомени, аз съм от хората, които правят доста снимки, които след това ти припомнят отделни моменти и случки. Просто тук наистина няма да ми стигне мястото, ако трябва да отбележа всичко, но ако имате отделна рубрика за пътешествия, можете отново да се свържете с мен. Даже едно време мечтаех да работя в туристическа агенция или в онези списания за пътувания и туризъм. :)

Като семейство спортисти предполагам се радвате, че по-големите ви синове следват вашите стъпки. Би ли била доволна, ако и най-малкият ви син един ден стане спортист?

Изключително важно е за децата да се занимават със спорт. Той възпитава, социализира, премахва грешни хигиенни и хранителни навици, отваря нови светове и хоризонти. Никога не сме се замисляли, дали нашите деца ще се занимават със спорт в детска възраст. Дали ще го изберат за професия вече зависи единствено и само от тях и техния талант и воля.

Детското затлъстяване обхваща все повече български деца. Какво би посъветвала майките, чиито деца не тренират?

Не съм от майките, които дават съвети и се натрапват във възпитанието на децата на техни роднини, приятели и познати. За мен всяко дете е уникално. Но ако няма друг здравословен проблем, който да забранява движението, за мен спортът е задължителен. Какво ако детето ти ще стане най-добрия математик, адвокат или инженер, ако наднорменото тегло неминуемо ще му пречи да комуникира нормално, да участва в игрите наравно с другите и още по-важно ще му създаде комплекси, които могат да го съпътстват през целия му живот.

Покрай работата на съпруга ти често се налага да пътувате и сменяте местожителството си. Как се справяте с това или не ви тежи?

Сега вече започна да натежава и затова сме и решили да се установим на едно място поне за един по-дълъг период. Тежи най-вече отговорността към порасналите деца, които искат да си имат приятели, среда, в която да се развиват, едно и също училище, което да посещават. Жаждата за дом и сигурност измести тръпката от новото и неизвестното, докато сменяш страни и култури.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

От точно 6 месеца забравих какво е свободно време покрай бебешкия живот, който водим в момента с Филип. Иначе обичам да посещавам нови и различни места, както и да си уча по-малко от всичките езици, на които ни се налага да говорим.

Как поддържаш стройната си фигура? Спазваш ли диети?

Никога не съм спазвала определени диети. Ограничавала съм се на моменти, с времето все по-трудно намираш мотивация да не хапнеш от „забранените храни“. С възрастта се променят и някои твои възгледи за живота, а именно на мен вече ми харесва да опитвам различни храни, да се глезя и да не превръщам всичко в калории и мазнини. Естествено винаги е по-добре, ако се прави балансирано и освен вкуснотии, вкараш в ежедневното си меню и доза движение.

Поправи ме, ако греша, но ти си добра домакиня и обичаш да приготвяш вкуснотии за семейството си, особено по празниците. Ще ни споделиш ли какво обичаш да готвиш най-много?

Със сигурност не съм от жените-кулинари, които изпипват всеки детайл в кухнята и сервират всеки ден различни ястия. Опитвам се, особено когато имам вече и деца, да готвя повече и по-здравословно. Нямам мой специалитет, с който да се гордея, може би интересното при мен е, че винаги ме влече да направя нещо различно, ново на празниците, да не се повтарям, затова и нямам едни и същи рецепти, често импровизирам и добавям нещо от себе си.

Как ще прекарате коледните и новогодишните празници?

Много сме щастливи, защото ще си бъдем в нашата къща в България, което много рядко ни се случва. На Коледа ще има много ядене, роднини, подаръци и спокойни вечери пред камината. Нямаме още конкретни планове за новогодишната нощ, но със сигурност ако имаме възможност, ще избягаме за малко от вкъщи и ежедневието с децата и ще презаредим батериите, поне за кратко.

Би ли отправила пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Бъдете здрави, ценете женствеността си и раждайте деца – те са смисълът на живота.

Снимки: личен архив/Мая Николова

Коментирай
6 rate up comment 4 rate down comment
Ивелина ( преди 8 години )
На тази умна и най-вече мъдра жена желая много здраве, успехи и любов в прекрасното и семейство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 9 rate down comment
таня ( преди 8 години )
Като имаш пари и баби да ти помагат раждайте и се плодете.Нас бедняците,кучета ни яли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар