Свободно време

Празнични трапези от различни части на света

В Перу за коледните празници в семействата се приготвя сочна пуйка пълнена с кайма

26.12.2015г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За всеки празник всяко кътче на земята има своите дългогодишни традиции, които включват и приготвянето на специфични ястия и напитки. Така например в съседна Гърция на коледните празници може да опитате невероятни сладки с вкус на бадем и обилно поръсени с пудра захар.

Споделяме едно кратко празнично пътешествие, което ще ви запознае с кулинарните празнични традиции в различни части на света.

Перу

В Перу за коледните празници в семействата се приготвя сочна пуйка пълнена с кайма, фъстъци и украсена с пресни резени ананас. Като гарнитура към месото се сервира и пюре от печени картофи. Десертите включват марципан и разнообразни купички със стафиди, бадеми и панетоне, придружени с топъл шоколад.

Финландия

Празничната трапеза в красива Финландия е като блок маса. Тя съдържа различни ястия, повечето от тях типични за сезона. Основното ястие обикновено е коледна шунка, която се яде с горчица или хляб, заедно с другите ястия. Също се сервира риба, гювеч с черен дроб и стафиди, както и картофи, ориз и моркови. Традиционната коледна напитка е греяно вино.

Дания

В Дания традиционното коледно ястие, което се поднася на 25-ти декември се състои от печено свинско месо, гъше или патешко месо. Към него се поднасят картофи, червено зеле и много сос. То е последвано от десерт, който е оризов пудинг, в който домакинята слага една бадемова ядка. На който се падне ядката ще има много късмет през новата година. Обилното хапване бива полято с традиционни коледни напитки като gløgg и бира, обикновено с висок процент алкохол.

Франция

Във Франция и някои други френско говорящи страни, „réveillon“ е дългата празнична вечеря, на която се сервират гъши или патешки дроб, стриди, пушена сьомга, омар, печена патица, гъска или пуйка с кестени, а за десерт традиционна коледна торта, наречена „La Buche de Noel“. Няма съмнение, че напитката, която подхожда на всичко това е Champagne.

Нова Зеландия

Коледните обичаи в Нова Зеландия до голяма степен са идентични с тези в Обединеното кралство. Коледната вечеря се състои от печена пуйка, печени зеленчуци, плънка, сос от червени боровинки. Алтернативно може да се приготви печена шунка, пудинги с кайма, а за десерт пайове. Тъй като по това време на годината в Нова Зеландия е доста топло, на трапезата има сезонни плодове като череши и ягоди.

Сицилия, Италия

Коледа в Сицилия и Южна Италия е празник на седемте риби. Традиционно, римокатолиците в региона в навечерието на Коледа приготвят угощение от седем или повече ястия с риба и морски дарове. Традиционен за цяла Италия празничен десерт е панетоне, който от няколко години може да се намери и у нас покрай празниците.

Чехия

Традиционната празнична вечеря в Чехия включва рибена чорба и пържен шаран, поднесен с картофена салата. Също така има изобилие от десерти като бисквити, маслени десерти и ябълков щрудел.

Свързани статии

За да се предпазят от лош късмет, домакините канят толкова гости, че общият брой на седящите около трапезата трябва да е четен.

Германия

Коледа в Германия започва на 6 декември, когато е и първото раздаване на подаръци и лакомства на децата. Едни от традиционните лакомства, които се приготвят са бисквити с много уханни подправки и пудра захар, плодов кейк с аромат на мед, канела и сушени плодове. Традиционна напитка е греяно вино с канела, карамфил и лимон.

Снимка: istock

Коментирай