Свободно време

Знаете ли, че... Клеопатра всъщност не е египтянка?

А в Норвегия съществува затвор-мечта!

20.12.2015г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Светът не спира да ни изненадва. Невероятните факти от човешката история и природата около нас предизвикват множество въпроси. В рубриката "Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои факти, звучащи по-скоро невероятно, отколкото истинно. Е, странно, но факт!

Математикът Пол Ердьош можел да изчисли наум секундите, които човек е изживял само като разбере възрастта, на която е в момента. Той можел да прави това още на 4-годишна възраст.

Повече от 30 от колите на Пол Уокър били откраднати от гаража му в рамките на 24 часа след смъртта му.

Силно земетресение с магнитуд 7,5 разтресло САЩ на 16 декември 1811 година и накарало части от река Мисисипи да обърнат течението си на обратно.

Нигерийската гражданска война била прекратена за два дни през 1967 година, защото и двете враждуващи страни искали да гледат футболната звезда Пеле в приятелски мач на територията на Нигерия.

Плъховете могат да издържат по-дълго без вода, отколкото камилите.

Глобалното затопляне решило териториален спор между Индия и Бангладеш. Те спорели за малък остров, който накрая потънал и решил спора им.

Цепелинът Хинденбург бил изпълнен с около 2 млн. литра силно запалим водород и въпреки това в него имало помещение за пушачи.

Снимка: designandviolence.moma.org

Затворът Халден в Норвегия често е наричан затвор-мечта, защото всяка затворническа килия е снабдена с плазмен телевизор, персонална душ кабина и пухкави бели хавлии. Истинска мечта!

Мостът Голдън гейт в Сан Франциско, Калифорния е направен с най-дългия кабел, използван някога в строителството. Дълъг е толкова, че може да обгърне три пъти Земята по екватора.

Садам Хюсеин е написал романтична новела, публикувана през 2000 година.

Клеопатра, последната владетелка на Египет по произход всъщност била гъркиня, не египтянка.

Хлебарките се появили 120 млн. години преди динозаврите, а са живи и до днес.

През 7 в. пр. н. е весталките или жриците на богинята Веста в Древен Рим трябвало да пазят химена си непокътнат до тридесетата си годишнина като доказателство за целомъдрие. В противен случай те били погребвани живи за наказание.

Октоподите се ядат живи в Корея като деликатес.

Снимка: cvltnation.com

Свързани статии

В продължение на векове китайските жени упражнявали древна практика като носели изключително малки обувки, които деформират краката им по неузнаваем начин, правейки ги да изглеждат като копита. Това се смятало за белег на красота и изящество.

Захарният памук е изобретен от стоматолог.

Най-старият хотел отворил врати през 705 година в Япония и все още действа. Той се управлява от една и съща фамилия в продължение на 46 поколения.

Коментирай