Свободно време

Новогодишни празненства в различни части на света

Посрещането на новата година е най-колоритно в Бразилия

30.12.2015г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Фойерверките, музиката, компанията на любимите ни хора, красивите пътувания са част от новогодишните празненства, които помним през цялата година. Всяко кътче на света е специално и неповторимо в полунощ, когато се посреща новата година. Вижте къде са едни от най-забележителните тържества.

Лас Вегас

Градът на греха определено знае как да посреща новата година. Новогодишните партита в това кътче на света са незабравими. Голяма част от улиците на града са затворени за движение през нощта, което позволява на празнуващите на открито да се забавляват спокойно до зори.

Мадрид

Испанците имат един забавен ритуал за посрещането на новата година. В полунощ, след като всички се поздравят, всеки трябва да изяде 12 гроздови зърна, за да има през новата година късмет и богатство. Десетки хиляди се събират пред часовника на Пуерта дел Сол плаза за годишния ритуал и за да се порадват на фойерверките.

Токио

На Нова година в Токио, улици и ресторанти са оживени от местни жители и туристи, които хапват традиционно ястие с юфка. Според японските традиции консумирането на юфка в празничната нощ, ще донесе много здраве и щастие през новата година. В храмовете звънят камбаните, а императорът отваря вратите на своя дворец за посетители.

Берлин

Всяка година жителите и гостите на Берлин посрещат новата година в близост до Бранденбургската врата. Силвестър, както наричат празника в Германия, се празнува грандиозно, а в полунощ фойерверки, изобилие от шампанско и музикални изпълнения на живо, приветстват новата година.

Рио де Жанейро

За посрещането на новата година в Бразилия има традиция хората да се обличат в бяло. Местните жители празнуват на плажната ивица Копакабана, както и на другите красиви бразилски плажове. В полунощ във океана се хвърлят цветя в чест на богинята на морето Yemanjá. След това улиците, баровете и ресторантите се изпълват с танци и музика.

Ню Йорк

Таймс Скуеър в Ню Йорк, който е пресечна точка на Бродуей и Седмо авеню, събира всяка година около 1 милион жители и гости на града. Площадът в Манхатън е известен със своите големи светещи рекламни пана, които в полунощ изписват поздрав по случай настъпилата нова година. Фойерверки, конфети, шампанско. Една 100-годишна традиция, която се гледа по телевизията от милиони хора.

Свързани статии

Лондон

Милиони нетърпеливи лондончани се събират на брега на река Темза и площад Трафалгар, в очакване над града да се видят едни от най-красивите фойерверки. В полунощ Биг Бен отброява 12 удара, а след това всички погледи биват приковани към Окото на Лондон, което бива обгърнато от незабравимо светлинно шоу.

Париж

Градът на любовта на Нова година се превръща в град на фойерверките. Стотици хиляди се редят на Шанз-Елизе с шампанско в ръка. Айфеловата кула свети цялата в разкош. Една магия и едно от най-забележителните посрещания могат да се видят във френската столица.

Снимки: istock

Коментирай