Свободно време

Знаете ли, че... най-изследваната комета е Халеевата?

Споделяме някои малко известни факти за кометите

19.01.2016г. / 09 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кометите са небесни тела, които са обект на изследване в продължение на векове. Знаете ли, че приблизително на всеки десет години се вижда толкова голяма комета в небето, че не е необходимо да се наблюдава с телескоп? Днес в рубриката ни „Знаете ли, че..?.“ споделяме някои малко известни факти за кометите.

Ядрото на кометите е съставено от лед, прах и остатъци от скали.

Размерът на кометите варира от няколко метра до километри.

Кометите губят маса всеки път, когато се доближат до Слънцето. Това се дължи на процес, наречен сублимация.

Прахът в опашката на кометата отразява светлината от Слънцето, затова опашката се вижда толкова ярко в небето.

Знаете ли, че Халеевата комета се очаква да се появи отново през юли 2061 година?

Учените досега са открили около 4000 комети, като практиката показва, че може да има стотици милиони повече – може би трилиони.

През цялата човешка история, кометите са били разглеждани като предвестници на гибел. Дори владетели като Нерон и Юлий Цезар са смятали, че тези небесни тела носят нещастие.

Кометите са с най-различни големини и форми, но всички обикалят около Слънцето.

През 2011 година учените откриха, че замръзналата вода в ядрото на кометата има почти същия химичен състав като водата в океаните на Земята. Това предполага, че кометите може да са „донесли“ водата на Земята преди милиарди години.

Свързани статии

Кометите са били наблюдавани в продължение на хилядолетия. Около 500 г. пр. н. е., гръцки философ измислил думата „комотес“ – което буквално означава „дълги коси“.

Едмънд Халей – английски физик и астроном – предполагал, че потопът, описан в Библията, е бил причинен от сблъсък на комета със Земята.

Най-известната комета, която някога е била наблюдавана е Халеевата комета. Някои учени твърдят, че за първи път появата й е записана от китайски астрономи през 239 г. пр. н. е. Други твърдят, че е била забелязана в Древна Гърция около 467 г. пр. н. е.

Снимка: Reuters

Коментирай