Гушкането и прегръдките са най-нежният жест, който любим човек може да ви подари. Те са много повече. Прегръдките дават утеха, засвидетелстват подкрепа, повишават настроението и правят чудеса със здравето и отношенията.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем малко повече за прегръдката.

Гушкането увеличава чувството на безопасност, сигурност, доверие, сила, излекуване от някаква болест, повишава самоуважението, щастието, признателността и мотивира принадлежността към близък или група от хора.

Прегръдките повишават секрецията на окситоцин в тялото – хормонът на щастието.

Изследванията показват, че развитието на интелекта при децата може да се забави, ако не се прегръщат достатъчно в най-ранна възраст.

Според проучванията, браковете, в които партньорите се прегръщат и докосват редовно, издържат 2 пъти по-дълго от тези, в които няма подобни ласки и близост.

Кратка прегръдка с интимния партньор се равнява на 10 минути държане за ръце, което намалява значително стреса и тревожността.

Хората жадуват средно за 13 прегръдки на ден, но повечето от тях не получават достатъчно.

Една прегръдка трае средно по 9,5 секунди.

Хората прекарват средно 1 час в прегръдки на месец.

Още по темата

Когато прегръщате или ви прегръщат, нивата на окситоцин се увеличават, което намалява кортизола – хормона на стреса. Това подобрява сърдечното здраве и понижава кръвното налягане.

Прегръдките намаляват холестерола.

Продължителните прегръдки стимулират работата на нервната система.

Гушкането премахва чувството за страх, фобия от нещо.

Снимки: iStock