Свободно време

Мими Дончева: Когато йога и астрология се комбинират, животът става вълшебен!

Инструкторът по йога Мими Петкова разказва за вдъхновението, което йога дава, полезните за здравето практики и постигането на духовен баланс

28.01.2016г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Мими Петкова/личен архив

Снимка: Мими Петкова/личен архив

Мими Петкова е инструктор по йога, астролог и не на последно място лъчезарна и приветлива личност. Йогата е нейна страст отдавна, а от няколко години е и преподавател. В рубриката „Тя звездата“ поканихме Мими да разкаже малко повече за това какво е за нея йогата, какво е най-важното, което хората трябва да знаят за йога и за какво помага тя.

Представи се с няколко думи пред нашите читатели.

Аз съм сертифициран йога инструктор и астролог. Практикувам йога вече повече от десет години, като през последните четири преподавам. Водя часове по класическа (Хатха) йога, йога за деца, за бременни жени, както и аеро йога. Астрология съм учила към Съюз на астролозите „И. Станчев“ и от две години се развивам и в това направление. Имам интерес към всичко в сферата на балансирания начин на живот – от грижата за тялото до духовното развитие на човека. В момента се обучавам за психотерапевт по методиката на Карл Юнг.

Ще ни разкажеш ли какво те запали по йога?

В началото и аз, както повечето хора, ходех на йога като на спорт – заради движението и то не особено редовно, признавам си. Усетих истинската сила на йога в момента, в който работата ми стана натоварена. Работех като ПР в една рекламна агенция и прекарвах ужасно много време пред компютъра – в шумен офис, с луминесцентна светлина над главата, в гонене на срокове по текущи задачи и без никакво движение през деня. Вечер се прибирах схваната и умствено изтощена, и нямах сили за нищо друго освен да легна на дивана. По това време се появи първото истинско йога студио в София – Йога Мандала и започнах да ходя там при Антон Абаджиев – за мен той е човекът, при който усетих магията на йога. Ходех на практиките след работа и се прибирах вкъщи късно, обаче летяща на две педи над земята, с цялото напрежение свалено от гърба ми, жизнерадостна и пълна с енергия. Направо бях учудена колко добре мога да се чувствам в тялото си! Това беше повратен момент. След това постепенно започнах да практикувам самостоятелно и в крайна сметка се записах да уча йога.

Смяташ ли, че много хора се обръщат към йога, за да отслабнат, а не защото са запленени от философията й?

Моите наблюдения показват, че повечето хора идват на йога, за да се погрижат за тялото и за здравето си. И това е чудесно, защото йога има уникалното свойство да хармонизира работата на всички системи в организма. Ако някъде в тялото има дисбаланс, с редовна практика това се отстранява. Причини за затлъстяването често са липсата на движение, лошото храносмилане, хормонален дисбаланс или психологически блокажи. Йога оказва благоприятно въздействие върху всички тези проблеми. Интересът към философската страна на йога обикновено идва в последствие, след като човек изпита физическите ползи от практиката.

Кое е най-същественото в йога за теб? Кои са основните неща, които хората трябва да знаят за йога?

Знаем, че науката вече недвусмислено е установила стреса като основна причина за голяма част от съвременните болести – това е психо-емоционалното напрежение, което понасяме всеки ден. Под формата на електрически импулси, които протичат от мозъка през нервната система, тези напрягащи мисли и емоции засядат в нашите мускули. В резултат, тялото се сковава – появяват се болки и схващания. Ако дълго време сме подложени на напрежение, се разбърква правилният ред, в който импулсите от мозъка се разпращат до различните системи в организма и това предизвиква болести. Йога обаче има силата да внася ред в нашия вътрешен хаос. И този ред се проявява на всички нива – в тялото, в мислите и в емоциите. От гледна точка на йога, тези три аспекта на човека са много тясно свързани. И чрез физическите и дихателните упражнения, освен на тялото, влияем на ума и емоциите. А чрез ментални упражнения, можем да влияем на тялото. Може би нещото, което най-много ми харесва в йога е точно това, че не разделя човека на части, а има цялостен балансиращ ефект.

Какво би посъветвала хората, които искат да се занимават с йога, както и тези, които са скептични към тази източна практика?

Бих посъветвала както желаещите, така и скептиците просто да опитат. Йога е 100% личен опит – само човек, който върху себе си е изпитал задоволството от комфорта на собственото си тяло и усещането за вътрешен мир може да разбере какво имам предвид. Но държа да отбележа, че е важно преди да отидете на йога да се информирате за инструктора си. И дори да поговорите с него преди часа, за да го усетите като човек. Изберете си преподавател, който ви допада, с опит и с нужното професионално обучение. Хората, които остават недоволни от йога практиката, обикновено просто са попаднали при някой без професионална подготовка. Сами разбирате, че това крие рискове.

Какво трябва да знае и за какво да помисли един начинаещ в йога?

Добре е да се насочите към час за начинаещи, разбира се. Аз лично препоръчвам да започнете с Хатха – това, което наричаме класическа йога. Практиката е сравнително статична и отпускаща и ще ви помогне да положите една стабилна основа върху която да надграждате. Но независимо от стила йога, който изберете, най-важното е да правите всяка поза само колкото тялото ви позволява, без да се насилвате. Ако редовно практикувате, напредъкът в йога идва, без болка и без напрежение. Тялото ви може много повече, отколкото си мислите.

Какво ти дава на теб йогата?

За мен йога е безценна система за личностно развитие и грижа за себе си, благодарение на която живея щастливо. Щастието е естественото състояние на всяко човешко същество, но в хода на ежедневието бива забулено от грижите и тревогите – както облаците покриват Слънцето понякога. Йога е вятърът, който може да разнесе тези облаци от вътрешното ви Слънце.

Имаш ли си любими пози за йога и ако да, би ли ги споделила и описала пред нашите читатели?

Правя личната си практика според нуждите на тялото си в съответния ден, всеки ден е различен. За да се тонизирам правя пози, с които напрягам отделните мускулни групи. А за разпускане на съзнанието акцентирам върху дълбоко разтягащите пози. Като цяло се старая да раздвижвам гръбнака във всички направления, защото от гледна точка на йога, колкото по-гъвкав е гръбнакът, толкова по-добро е общото здравословно състояние на човека.

Чувала съм за случаи, в които йога е помагала на хора с фатални диагнози да оздравеят. Ти чувала ли си за подобни случаи и ако да – би ли разказала история, с която си запозната?

Аз лично нямам подобен опит. Но Венцеслав Евтимов, който е светило в българското йога общество, описва своя собствен случай в книгата си „Йога“. Той е бил със сериозни заболявания и с доста наднормено тегло и с помощта на йога успява буквално да трансформира себе си.

За справянето с какви заболявания е полезна йогата? Има ли хора, които не могат да се занимават с нея?

Йога има общооздравителен ефект и е достъпна за всички, без значение от възрастта и физическата кондиция. Ако човек слуша тялото си и не се насилва, може спокойно да практикува. Много често лекари насочват към йога пациенти с гръбначни проблеми. Практиката може да облекчи и проблеми с хормоните и обмяната на веществата, храносмилането, кръвното налягане, нервното напрежение и др. Важно е само, ако имате някакъв здравословен проблем, да информирате предварително своя инструктор, защото различните пози имат както ползи, така и противопоказания. Инструкторът ще ви каже кои от тях да изпълнявате и кои да пропускате.

Какво е необходимо за цялостното израстване и трансформиране на човешката душа?

Цялостното израстване на душата според мен е едно пътешествие, което значително надхвърля границите на настоящия ни живот. Но ако се стремим към движение напред и нагоре, йога ни дава необходимите инструменти. Можем да разглеждаме йога практиката като динамична форма на психотерапия, защото чрез работата с тялото ние задействаме механизми, които по деликатен начин ни освобождават от ментални и емоционални блокажи – ограничаващи разбирания и остарели модели на поведение. Това ни помага да се развиваме като личности.

Съвместяват ли се йогата и астрологията, и по какъв начин?

Както йога, така и астрологията са науки за живота. И двете ни помагат да направляваме своя собствен живот с повече лекота и разбиране към процесите, които протичат в него. И двете са много стари науки, на повече от 5000 години и в древността са били използвани заедно. Йога е начин на живот, а астрологията е езикът, на който Вселената ни говори, давайки ни представа какъв тип енергия е активна в живота ни и какво имаме да учим. Когато йога и астрологията се комбинират, животът става наистина интересен и вълшебен. Мен това взаимодействие с живота много ме вдъхновява! Затова от миналата година всеки месец водя една лекционна поредица „Астро приключение“, с която се учим как чрез практически упражнения да боравим с енергията на зодиака.

Завършила си журналистика, интересуваш се от астрология, занимаваш се с йога и едновременно с това с организационен мениджмънт. В кое поприще се чувстваш най-добре и какво ти дава всяко едно от нещата, с които се занимаваш?

За мен винаги е било водещо да се занимавам с това, което ми е по сърце. Аз, като всеки човек, се променям през годините и съответно интересите ми се променят. Но от всяко поприще ми е останало по нещо сладко. От журналистическите времена ми остана любовта към моторите – едно време отразявах републиканските и балканските мотоциклетни състезания, и накрая изкарах А категория. ПР-ските ми години бяха безценен житейски опит – научих много за нещата, които искам и които не искам в живота си. Оттук „десертът“ беше водолазен курс!

Ето сега съм захванала йогата и астрологията едновременно. На мен изобщо хороскопът ми е за човек, който трябва да се занимава с повече от едно нещо. Много е забавно и вълнуващо, обаче, как всичките ми интереси се напасват като парченца от общ пъзел. През последната една година работя по собствен проект за онлайн йога на български, който съвсем скоро ще бъде факт. Той интегрира всичките ми знания, специализации и обучения до момента. Но няма да издавам повече засега.

Има ли мантра, която човек трябва да си повтаря всеки ден?

Мантра може да бъде всичко от звук до изречение, което настройва съзнанието ни в положителна посока. Мантра можете да си създадете и сами. От гледна точка на йога, за универсална се счита мантрата ОМ – смята се, че това е бил първият звук, който се е разнесъл след Големия взрив при възникването на Вселената. И от този звук е произтекло всичко останало. Затова винаги в началото и в края на йога практиките пеем тази мантра, която има общобалансиращо въздействие върху биоритмите.

Би ли отправила пожелание към нашите читатели?

Бъдете любопитни и ентусиазирани към живота и не спирайте да търсите мястото си в него, докато не го намерите. Ако следвате сърцето си, то със сигурност ще ви отведе по верния за вас път. Вие сами създавате и избирате реалността, в която живеете!

Снимки: Мими Петкова/личен архив

Коментирай