Свободно време

Най-красивите любовни истории

Историята на Орфей и Евридика

14.02.2018г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В най-любовния месец от годината поглеждаме назад във времето и към едни от най-красивите истории за любовта. Кралица Виктория и принц Алберт, Сюлейман Великолепни и Хюрем Султан, Наполеон Бонапарт и Жозефин, са само част от приказките за любовта, някои от които не завършват щастливо. Има ли истинска, изгаряща любов, любов от пръв поглед? Вижте в следващите редове.

Ромео и Жулиета

Това може би са най-известните любовници. Шекспировите герои се превръщат в синоним на самата любов. Тяхната любов е колкото чиста и красива, толкова и трагична.

Деца на две враждуващи семейства, които се влюбват от пръв поглед, женят се против волята на родителите си и умират заедно. Една трагична история, която погубва двама млади, за да могат след това семействата им да прекратят враждата.

Орфей и Евридика

Любовта между Орфей и Евридика е древна гръцка история на отчаянието. Орфей е силно влюбен и се жени за красивата нимфа Евридика. Двойката била много щастлива. Един ден, докато нимфата се разхождала, змия я ухапала по крака.

За да си върне любимата Орфей слязъл в подземното царство и изсвирил най-тъжните си песни, след което всички богове и нимфи заплакали.

Трогнати от силната му любов, Хадес и Персефона му разрешили да отведе Евридика, но при условие, че няма да се обръща към нея, докато не стигне светлината. Но, докато вървял по тъмната и стръмна пътека Орфей не се въздържал и се обърнал към любимата си, а тя в миг полетяла отново към подземното царство. Това сложило и край на тяхната любов.

Пирам и Тисба

Една трогателна, но и тъжна любовна история. Пирам и Тисба живели във Вавилон. От деца били неразделни и много се обичали. Искали да се оженят, въпреки че родителите им не били съгласни. Една нощ трябвало да се срещнат в близките полета. Тисба отишла първа на уреченото място. Не след дълго се появил лъв с окървавени челюсти, който дошъл да утоли жаждата си.

Тисба веднага се скрила, но докато бягала, воалът й паднал на земята. Тогава дошъл и Пирам. Видял лъва и в близост до него воала на своята любима. Веднага си помислил, че Тисба е мъртва, взел меча си и от отчаяние сложил край на живота си.

Когато Тисба излязла от скривалището си и видяла какво е направил нейният любим, тя също била съкрушена и сложила край на живота си.

Мари и Пиер Кюри

Това е една история за партньори в любовта и науката. Мари била много умна девойка и искала да продължи своето образование в Полша, но оттам й отказали, тъй като не приемали в университетите си жени.

Мари заминала да учи в Сорбоната. Всяка свободна минута тя прекарвала в четене и в лабораториите. Тогава Пиер Кюри, който бил директор на една от лабораториите, веднага забелязал младото момиче.

Ухажвал я дълго и й направил няколко пъти предложение за брак. През 1895 година те се оженили. Били щастливи и постигнали много успехи в областта на науката, като били отличени и с Нобелова награда.

Шах Джахан и Мумтаз Махал

През 1612 г., още девойка, Арджуманд Бану се омъжва за15-годишния Шах Джахан, владетел на голяма империя. Преименувана на Мумтаз Махал, тя дарява Шах Джахан с 14 деца и става любимата му съпруга.

През 1631 година Мумтаз умира По време на раждане. Джахан толкова обичал своята кралица, че решава в нейна чест да изгради голям красив паметник – мавзолей. В построяването се включват 20 000 работници, използвани са силите на 1000 слона, а близо 20 години са били нужни за неговото построяване. Днес той е познат като Тадж Махал.

Клеопатра и Марк Антоний

Тази гореща любовна история е една от най-паметните и интригуващите. Връзката на Антоний и Клеопатра е истински тест за любов. Те се влюбват от пръв поглед. Връзката между тези две силни личности извежда Египет в силна позиция.

Свързани статии

Любовта им не се приела добре от римляните, но въпреки това те се оженили. В битка срещу Октавиан, до Антоний достигнали неверни слухове, че любимата му Клеопатра е намерила смъртта си.

Тогава той се намушкал в корема с меча си. Клеопатра видяла как любимият и умира и не могла да понесе тази мъка. Скоро след като Египет е превзет, тя се самоубива със змии.

Снимки: istock

Коментирай