Свободно време

Начини да подобрите връзката със самите себе си

Колко важен е вътрешният мир

09.02.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Човек винаги търси добри отношения с околните. Имаме нужда от здрава интимна връзка, одобрение от колегите, подкрепа и привързаност от приятелите. Но често забравяме колко важна е връзката ни със самите нас! 

Вместо да обвиняваме света за своите несгоди, да търсим проблема другаде и да се чудим как да променим отношенията си с другите трябва да се огледаме в самите себе си!

Подобряването на връзката с нас самите помага в цялостното откриване на душевния мир. Той пък ни помага да подредим живота и взаимоотношенията си с другите по-лесно!

Какво трябва да направим, за да подобрим връзката си със самите себе си?


Да се слушаме повече

Колко пъти сте се вслушвали във вътрешния си глас? Колко пъти сте си давали сметка какво точно искате и от какво имате нужда?

Често хората се заблуждават заради целите и очакванията на околните като пренебрегват своите собствени. Понякога човек се лъже, защото пропуска сигналите на собственото си подсъзнание. Ако се научим да се вслушваме повече в самите себе си, ще изградим прекрасен вътрешен мир.

Откривайте основата на проблема

Умението да разграничаваш същественото като проблем помага много в отношението към себе си. Самозаблудата е враг номер едно. Проследете проблема по целия път обратно към основата му и открийте разковничето. То винаги е някъде там, само трябва да сме по-наблюдателни и автокритични, за да го открием. 

Не се чувствайте засрамени от себе си и с ниско самочувствие. Тези две неща пречат най-много на връзката със самия себе си. Ако ги излъчвате с поведението си и езика на тялото, такова ще е отношението и на другите към вас.


Грижете се за себе си по всички възможни начини

Здрав дух в здраво тяло, нали така? За да се чувствате наистина добре със себе си трябва да се грижите за здравето си. Ако не сте здрави няма да се чувствате добре в кожата си. А това ще ви носи все повече негативи, терзания, понижаване на енергийните нива, ниско самочувствие и себеоценка.

Упражнявайте се да идентифицирате чувствата си

Когато знаете какви са чувствата ви, те няма да ви плашат повече. Доверието в себе си е най-добрият приятел на човек. То ви помага да се справяте с проблемите, да продължавате напред, да не падате духом и да се борите. 

Когато познаваш и владееш чувствата си всичко това е много по-лесно!


Застъпвайте се за себе си по-често

Човек има нужда преди всичко да одобрява сам себе си. Тогава и останалите ще го възприемат като стойностна личност.

Застъпвайте се за себе си. Правете го пред другите и пред себе си. Показвайте си, че се уважавате и цените. Показвайте и на другите, че оценявате тяхното одобрение. Това повдига самочувствието и прави себеоценката по-положителна.

Свързани статии

Бъдете честни със себе си за мислите си

Трудно е да бъдете честни с всички. Понякога дори и с най-близките не сме напълно искрени. Но трябва да признаваме нещата пред себе си. Така ще ни е много по-лесно.

За съжаление, доста хора се самозаблуждават за много неща. Това пречи в решаването на проблеми, осъзнаването на това кой ти е приятел и кой не, отношенията с най-близките, с колегите, с приятелите – с целия ви свят. 

Снимки: iStock

Коментирай