Свободно време

Знаете ли, че... зъбите се образуват още в утробата на майката?

Интересни факти за зъбите

21.03.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зъбите са част от тялото, без която не можем. Благодарение на тях се храним, говорим, усмихваме се със самочувствие и се радваме на живота. В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои малко известни факти за зъбите.

Емайлът на зъбите е най-твърдото нещо в човешкото тяло.

Зъбите започват да се образуват още докато ембрионът е в утробата на майката, но както знаем се появяват чак след шестия месец от живота на бебето.

Хората използват 4 вида зъби, когато се хранят – резци, кучешки зъби, кътници и предкътници за рязане, късане и смилане на храната.

За разлика от някои животински видове, хората имат само 2 комплекта зъби, израстващи през живота на човек. Затова не трябва да забравяме да се грижим за тях по-старателно. За сравнение една възрастна акула сменя между 7 и 12 комплекта зъби през целия си живот.

Зъбите са уникални за всеки индивид, подобно на пръстовите отпечатъци. Няма двама човека с идентични зъби.

В устата се произвеждат над 25 хиляди литра слюнка през живота на човека. Тя е достатъчна за запълването на два олимпийски басейна. Слюнката има множество предназначения, включително да съдейства за храносмилането и прочистването на устната кухина от бактерии.

Средно човек прекарва по 39 дни в миене на зъби през живота си.

Много заболявания са свързани със здравето на устната кухина. Такива са сърдечносъдовите заболявания, диабетът, остеопорозата, жлъчнокаменната болест, заболявания на храносмилателния тракт.

Една трета от повърхността на зъба се намира във венеца, което означава, че само 2/3 от него са видими.

Ако сте си ударили зъба, жабурете прясно мляко колкото се може по-дълго време. То ще помогне за заздравяване на зъбната тъкан заради калция, който се намира в млякото.

Снимки: iStock

Коментирай