Свободно време

Знаете ли, че... в Лондон е незаконно да умреш насред парламента?

Невероятни факти за Лондон

26.03.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Столицата на Великобритания – Лондон, е един от най-красивите европейски градове. Разположен на брега на река Темза, живописният Лондон привлича милиони туристи всяка година.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ имаме да ви разкажем някои малко познати факти за Лондон, които ще ви заинтригуват. А може и да ви накарат да набележите този град за следващата си туристическа дестинация!

Лондонският „Биг Бен“ не е „Тауър“. Хората много често бъркат тези два обекта. В „Биг Бен“ е разположена голяма камбана.

През 1814 година огромна бирена вълна заляла Лондон, след като голям резервоар с бира в една пивоварна аварирал. 1,4 млн. литра бира се понесли по улиците на града.

За да бъдеш шофьор на такси в Лондон трябва да знаеш най-малко 25 хиляди маршрута и над 50 хиляди места за развлечение, които да предложиш на своите клиенти. Шофьорите преминават специален тест, за да получат разрешително. Тестът се нарича „Знанието“.

Около половин милион мишки живеят в подземията на Лондон.

През 16 век законодателството в Лондон забранило побоя над жени през нощта, но не защото е посегателство над личността, а защото шумът пречи на съседите.

През 18 век пък можело да бъдете допуснати на посещение в зоопарка на Лондон без да плащате билет с пари. Достатъчно било да носите със себе си куче или котка, с които да бъдат нахранени лъвовете.

До ден днешен движението в Лондон се движи със същата скорост, с която се е движело по времето, когато по улиците на града са преминавали карети.

В Лондон е незаконно да умреш насред парламента.

Въпреки, че метрото по принцип е подземен транспорт, повече от половината от подземната транспортна мрежа на Лондон е над земята.

Свързани статии

В Лондон се говорят над 300 различни езика, което го прави един от най-разнородните градове в света.

По време на „Големия смог“ през 1952 година в Лондон загинали между 4 хиляди и 12 хиляди души вследствие на тежко замърсяване на въздуха.

По време на Втората световна война в Лондонския зоопарк избили всички отровни животни, опасявайки се, че в случай на бомбардировка могат да избягат.

„Биг Бен“ се накланя с всяка изминала година, подобно на наклонената кула в Пиза.

20% от всички жени в Лондон през 18 век били проститутки.

Снимки: iStock

Коментирай