Свободно време

Защо се целуваме със затворени очи?

Учени разкриха тайната

25.03.2016г. / 09 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Затваряте ли очите си, докато целувате любимия си човек? Повечето хора го правят. Дори бихме могли да кажем всички, когато става дума за продължителна страстна френска целувка. Би било много странно, ако го правим с отворени очи, втренчени един в друг.

Дори да си наложите да гледате партньора си, докато се целувате, той би се почувствал странно. Вие от друга страна ще изпитате насладата от целувката по съвсем различен начин.

Едно скорошно проучване отговаря на въпроса защо се целуваме със затворени очи. Това не е просто навик или социално приет ритуал. За целуването със затворени очи си има научно обяснение.

Психолозите Поли Далтън и Сандра Мърфи са публикували изследването си по тази тема в Journal of Experimental Psychology, пише goodhousekeeping.com. То е насочено към човешкото възприятие и производителност.

Чрез изследването учените открили, че човешкият мозък се затруднява изключително много да се съсредоточи върху определени възприятия, ако очите са отворени. При това положение се натрупва много информация за допълнителна обработка. Това пречи на съсредоточаването върху емоционалните преживявания.

В резултат на това, когато се целуваме ние инстинктивно затваряме очите си, за да може мозъкът и тялото ни да се насладят истински на преживяването.

До изводите учените стигнали като поставили определени задачи на участници в експеримент. Те трябвало да реагират на стимули като едновременно с това им били пускани вибрации чрез поставени на ръцете гривни.

Учените открили, че когато участниците били с отворени очи, почти не реагирали или реагирали по-слабо на вибрационните стимули. Което навело на мисълта, че мозъкът се абстрахира от усещанията, когато пред очите му се разкрива голяма доза информация за анализ.

Изводът е, че когато се целуваме, мозъкът ни реагира по подобен начин. В противен случай усещанията и насладата от целувката не биха били същите. Очите ни ще ни пречат да изживеем пълноценно момента и само ще ни разсейват.

Пък и лицето на партньора ни надали ще изглежда толкова привлекателно от толкова близо!

Снимка: istock

Коментирай