Свободно време

Чаровно ли е да си срамежлив

04.01.2007г. / 09 39ч.
Вергиния Генова
Чаровно ли е да си срамежлив

Истински срамежливите дори няма да посмеят да отговорят на този въпрос. Те ще се изчервят, запотят и мислите им ще се разлетят като лястовички. Обикновено малките деца са много срамежливи и не желаят да общуват с непознати. В процеса на израстването те все повече се социализират и свикват да се приспособяват към непозната обстановка и започват да се отпускат. Невероятно, но факт – има и възрастни, които се чувстват неловко в компания.

На всеки може би му се е случвало да не се чувства в свои води и знае колко неприятно може да бъде това преживяване.

Всички наоколо обсъждат нещо, а ние седим и се чудим какво да кажем, как да го кажем, дали да го кажем, къде да си сложим ръцете, и всичко, за което мечтаем в този момент е с отпиването на глътка минерална вода да станем невидими. И това не е добре нито за самочувствието ни, нито за душевното ни здраве.

Затова тайничко пускаме търсачки в интернет да открием лек и да се избавим от издайническото притеснение.

Ето няколко семпли съвета.

1. Отпуснете се – все едно се учите да плувате. Колкото повече се стягате, толкова по-неловко и дискомфортно ще се чувствате.

2. Не се страхувайте от грешки. Повтаряйте си, че и на най-добрите им се случва да сгрешат, а човек се учи от грешките си.

3. Говорете си пред огледалото, когато сте сами. Може да звучи шизофренно, но тази терапия е много добра. Когато човек свикне да слуша собствения си глас и да защитава своите тези пред самия себе си, ще му бъде по-лесно да влезе в дискусия с другите. Имате мелодичен глас, не го ли знаехте?!

4. Може би не харесвате нещо в себе си, опитайте се да го промените или да промените отношението си към него. Помнете максимата – всеки дефект – ефект. Превърнете недостатъците си във вашата силна страна.

5. Мислете позитивно. Звучи прекалено по американски, но пробвайте да излизате на среща с позитивни очаквания и надежди. Поне половината от времето ще сте с приятни мисли и емоции, а няма още от самото начало да се стягате и притеснявате.

6. Научете се да разказвате вицове. Така в подходящата ситуация може да излезете и вие с виц по темата и така да разчупите ледовете.

7. Четете повече книги. Респективно ходете на театър, гледайте филми, интересувайте се от изкуство и мода. С една дума, повишавайте общата си култура многостранно. Така в компания няма да ви се наложи да не може да вземете отношение.

8. Ако можете да си го позволите – пътувайте. Колкото повече – толкова повече. Ще имате толкова много впечатления, че те сами ще искат да бъдат споделени.

9. Общувайте с хора. В началото може да сте само слушател, но с времето ще натрупвате впечатления и ще се чувствате по-свободно.

10. Бъдете естествени и знайте, че всеки е уникален. Ако се притеснявате да общувате с някои по нахакани, харесайте си някой, който според вас е още по-срамежлив дори и от вас и се опитайте да го предразположите. Когато помогнете на някого да се чувства добре във ваше присъствие, неловкостта и чувството за малоценност ще си отидат от вас.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
ee kakva e tazi duma da predrazpolojim napravo ste ya nakarame daobekne kato pamuk ne se pritesnyavai simatyaga ostavi vsicko vav racete na batko
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
obojavam leko izcerveni buski ot stesnitelnost osobenoo kogato si prihapvat ysnickite ot sram
отговор Сигнализирай за неуместен коментар