Свободно време

Как да се преборим с гнева по пътищата?

Няколко съвета за това как да успокоим преди всичко себе си

30.03.2016г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Войната по пътищата тече с пълна сила. Въпреки забраните, глобите, смъртните случаи, осакатените за цял живот хора, нещата си продължават по старому сякаш нищо не се е променило. Понякога дори имаме усещането, че проявите на агресия на пътя стават още повече.

Никой ли не си взима поука? Защо не се вглеждаме първо в себе си, а след това в човека срещу нас? Колко още хора трябва да пострадат, за да се замислим най-накрая за цената на живота – не само нашият, но и на всички останали на пътя.

Попадате в ситуация и кръвта ви кипва. Ядосвате се, започвате да свирите с клаксона, размахвате юмруци във въздуха, крещите и обиждате някого, когото дори не познавате и резултатът е нулева концентрация, влошено здравословно състояние, стрес, още повече рискови ситуации и никакво решение на проблема.

Какво можете да направите, за да избегнете сами гнева на пътя?

Играйте на сигурно

Постарайте се да спазвате необходимата дистанция. Така ще намалите рисковите ситуации и ще се предпазите от излишни нерви. Направете каквото можете, останалото не е под ваш контрол. Но за да си спестите нервите, можете поне да се държите на прилично разстояние от автомобилите пред вас.

Насладете се на пътуването, независимо какво се случва

Винаги трябва да се стремим да сдържаме гнева си и още по-важно, да броим до 10, за да не се ядосваме за глупости. Невероятно е как забавяне на светофара за цели 10 секунди може да вбеси някого до такава степен, че да свири с клаксона още 2 минути след това и то без прекъсване!

Обърнете гръб на тези нелепи ситуации. Мислете за нещо позитивно. Пуснете си хубава мелодия, която да отвлече вниманието ви от нервните изблици. Струва си да се наслаждавате на пътуването, вместо да хабите енергия да мислите за лошото.

Поставете се на мястото на другия шофьор

Лесно е да избухнете, но никак не е лесно да се поставите на мястото на другия шофьор. Ако всички умееха да разбират по-добре околните, не само на пътя, но и в живота, вероятно щяхме да живеем в по-хармоничен свят.

Пускайте покрай ушите си агресията

Ако гневен шофьор ви се развика, не бързайте да му отвръщате със същото. Така се впускате в затворен кръг, който не води до нищо ползотворно. Ако виждате, че човекът отсреща е зле настроен, агресивен и дори опасен, пропуснете псувните и ругатните покрай ушите си. Не приемайте обидите лично.

Направете това няколко пъти и ще усетите колко по-различно ще се почувствате и колко по-спокойно ще е пътуването ви.

Снимки: istock

Коментирай