Свободно време

5 стъпки за отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза

Кое е най-важното, което трябва да се спазва?

09.04.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понижената функция на щитовидната жлеза е изключително често срещан проблем при жените. При това състояние метаболизмът се забавя изключително много, което причинява трупане на излишно тегло. Умората и липсата на енергия са другите два основни проблема.

Наред с това нерегулираната функция на щитовидната жлеза причинява множество сериозни проблеми в работата на други органи и системи.

Наднорменото тегло от своя страна пречи на усвояването и ефективността на хормоналното лечение. Колкото повече мастна тъкан има, толкова по-омагьосан става кръгът.

Как да отслабнете при наличие на понижена функция на щитовидната жлеза? Ето 5-те основни стъпки, върху които да поставите основите:

1. Уточнете правилната доза на лечението

При намалена функция на щитовидната жлеза секрецията на естествени хормони е понижена. Затова обикновено лечението включва заместителна терапия с хормони. От голямо значение е дозата на лечението да е точна. В противен случай теглото ви ще се трупа и лечението няма да има оптимален ефект.

2. Намалете приема на рафинирани и добавени захари до минимум

Дори е препоръчително пълното им изключване. Те са вредни поначало, а за страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза и респективно забавен метаболизъм добавените захари са пагубни.

Наблегнете на естествените източници на захари като плодове и зеленчуци. В тях освен въглехидрати има и много фибри, които спомагат за разграждането и абсорбирането на захарите.

3. Направете зеленчуците и протеините основни съставки на вашето меню

За да отслабнете при наличие на намалена функция на щитовидната жлеза е необходимо да наблегнете на основните съставки на вашата диета. Протеините са от първостепенно значение за загубата на тегло и изграждане на мускулите.

Комбинацията от зеленчуци, меса и млечни продукти е в основата на ускоряването на метаболизма и редукцията на мазнини. Освен това общият калориен прием се намалява, което допълнително стимулира отслабването.

В зеленчуците пък се съдържат най-важните витамини, минерали и микроелементи, необходими за правилното усвояване на веществата, както и за регулиране на функцията на щитовидната жлеза.

4. Увеличете приема на цинк и селен

Цинкът и селенът са микроелементи, жизненонеобходими за усвояването на йода в организма. Той е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза.

Богати на селен и цинк храни са ядките, рибата тон, сардините, телешкото и пилешкото месо, яйцата, бобовите растения, скаридите, ракообразните, млякото.

5. Редовно правете физически упражнения

Физическата активност е от изключително съществено значение за отслабването и подобряването на толерантността на тялото към хормоналното лечение.

Колкото повече мускулна маса имате, толкова по-бързо става изгарянето на мазнините, дори в спокойно състояние. Препоръчителни са упражненията с тежести, които изграждат мускулите и ги правят по-силни и активни.

Кардио тренировките също не трябва да се пренебрегват, стига да имате възможност за това. Общата полза от двата вида тренировки е голяма и ще започнете да редуцирате трайно и стабилно теглото си още след втората седмица.

Снимки: istock

Коментирай