Свободно време

6 абсолютни хита, написани от Принс за други изпълнители

„Nothing Compares 2 U“ е един от тях

22.04.2016г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Вчерашният ден бе тъжен за музикалния бизнес, както и за милионите почитатели на музиканта, певеца и артиста Принс. Една звезда си отиде завинаги. Музикален гений, синоним на стил, артистичност и какво ли още не. Певецът си отиде внезапно, по неясни все още причини, едва на 57-годишна възраст.

Изключително плодовит музикант, който остави след себе си 39 солови албума, както и редица песни, превърнали се в хитове и написани за други големи изпълнители на музикалния бизнес. Чуйте някои от тях.

Шиниъд О'Конър „Nothing Compares 2 U“

Въпреки че Принс пише песента, с която Шиниъд прави пробив в музикалния бизнес, певицата заявява в интервю, че двамата никак не са се разбирали. В отговор на нейния коментар, Принц добавя, че не го интересува какво тя споделя в интервюта, относно взаимоотношенията им. За него е важно, че „Nothing Compares 2 U“ се превръща в абсолютен хит.

Мадона, „Love Song“

Поп-иконите записват това парче заедно през 1988 година. Хитът е част от албума на Мадона„Like A Prayer“. Часове след новината за смъртта на Принс, Мадона сподели в Instagram, че се чувства опустошена от загубата му. „He Changed the World! A True Visionary. What a loss. I’m Devastated.”

Алиша Кийс, „How Come You Don't Call Me“

Песента в оригинал принадлежи на Принс, който изпълнява по-голяма част от баладата на фалцет, добавяйки от своето усещане, както и акомпанимент на пиано. Музиканти, които правят кавъри на тази песен са Стефани Милс (1983), Джошуа Редман (1998) и Алиша Кийс (2001).

Бенгълс, „Manic Monday“

Първоначално тази песен бива написана от Принс за друга група – Apollonia 6. Някъде в интернет вероятно все още може да бъде открит демо записът с тях.

МС Хамър, „Pray“

Това парче е второто след сингъла „Can’t Touch This.“, което се увенчава с успех. Ако се заслушате, със сигурност ще чуете, че до голяма степен се доближава до песента на Принс “When Dove’s Cry.“

Чака Кан, „I Feel For You“

Принс записва тази песен през 1979 година за едноименния си албум. През 1984 година песента се появява на музикалния пазар в изпълнение на Чака Кан и се превръща в хит. Нейната интерпретация дори печели награда „Грами“ за най-добра R&B песен.

Снимка: Instagram

Коментирай