Свободно време

Какво причинява работохолизмът на психическото състояние?

Ето до какво води „преработването“!

17.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да работиш усърдно и качествено е ценност. Но прекаляването с работата си е диагноза и неслучайно хората я причисляват към формите на пристрастяване с наименованието работохолизъм.

Колкото и горди да сме, че работим добре и сме отговорни към професионалните си ангажименти, работохолизмът доказано води до широка гама психични заболявания и разстройства, в това число обсесивно-компулсивно разстройство, безпокойство, депресия, емоционален срив и дори синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

До тези заключения са стигнали група университетски учени, изследвали повече от 16 хиляди страстно и неуморно работещи възрастни. Те установили, че повечето от тях имали психични разстройства в известна степен за разлика от колегите си неработохолици.

Една трета от изследваните усърдно трудещи се имали дефицит на вниманието, а почти 34% пък страдали от тревожност и депресия в различни степени. За разлика от работохолиците, не толкова запалените по професионалните си постижения работници страдали от подобни разстройства в рамките на едва 12%.

Снимка: iStock

Взимането на работата присърце, както и прекалената погълнатост от работните ангажименти в по-голямата част от денонощието (повече от 8 часа), води до сериозни емоционални проблеми, категорична е ръководителят на изследването Сесил Андерсен в свое изявление, пише realsimple.com.

Как да разберете дали сте работохолик?

Отговорете си на следните въпроси:

  • Мислите ли как да освободите останалите си ангажименти, за да свършите повече работа?
  • Прекарвате ли повече време на работа от предвиденото в трудовия ви договор?
  • Ако не се занимавате с работа изпитвате ли тревожност, вина, незнание с какво друго да се занимавате?
  • Чувствате ли се непълноценни, ако не работите?
  • Страдате ли, ако в момента ви е забранено да работите по някаква причина?
  • Обръщате ли внимание повече на работата, отколкото на здравето си?

Следващия път, когато почувствате порив да работите прекалено и извън рамките на допустимия за здравето работен ден, отклонете мислите си към нещо разтоварващо, дейност с приятели или семейството или спорт.

Коментирай