Свободно време

5 от най-богатите жени в света

Успешният бизнес може да бъде ръководен и от жени

04.06.2016г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че жените са приемани за крехки същества и до ден днешен биват дискриминирани по отношение на заплащането например, в историята на бизнеса има не едно или две имена на дами, които са доказали, че успешен бизнес може да бъде управляван и от представителки на нежния пол.

В следващите редове ще прочетете любопитна информация за 5-те най-богати жени в света. Според някои източници броят на най-богатите жени е намалял през последната година от 197 на 190, като 33 от тях не дължат богатството си на наследство. Въпреки това САЩ може да се похвали с 65 дами в този престижен списък, Германия с 27, а Китай с 13.

Лилиан Бетанкур

Снимка: Reuters

Френска наследница, бизнесдама и филантроп, Лилиан Бетанкур може да се похвали с 37,1 милиарда щатски долара, по последни данни на Bloomberg. На този етап изисканата дама е най-богатата жена в Европа.

Единственото дете на основателя на козметичния гигант L'Oréal, наследява богатството, когато баща ѝ умира. През 2015 година бива принудена да подаде оставка от борда на компанията, а нейното място е заето от 25-годишния ѝ внук Жан-Виктор Майерс.

Алис Уолтън

Снимка: Reuters

Втората дама в списъка с най-богатите жени в света е американка и нейното състояние се оценява на 33,8 милиарда долара. Тя е наследница на основателите на компанията Wal-Mart Stores, компания, която притежава клубове, супермаркети в повече от 28 страни. Алис Уолтън завършва финанси и икономика в Университета Тринити в Сан Антонио.

Преди да се включи в семейния бизнес нейни основни занимания били конете и изкуството. На няколко пъти е била арестувана за шофиране в нетрезво състояние. Смята се, че е била виновна за предизвикването на най-малко четири пътни инцидента, като единият завършва фатално със смъртта на 50-годишна жена.

Жаклин Марс

Снимка: youtube

Милиардерката е наследница и съсобственик на империята за шоколадови изделия Mars. Нетното й състояние възлиза на 32,8 милиарда долара. Родена е на 10 октомври 1939 година в семейството на бизнесмен.

През 1961 година се дипломира в Bryn Mawr College със специалност антропология. През 2013 година богаташката бива замесена в пътен инцидент, в който умира един от пътниците в другата кола, а бременна жена абортира след катастрофата.

Сузане Клатен

Снимка: youtube

Най-богатата германка и четвъртата най-богата жена в света, според данни на Bloomberg. Нетното ѝ състояние възлиза на 19,2 милиарда щатски долара. Клатен е внучка на основателя на BMW Гюнтер Квант. Тя е основен акционер в компанията, но развива бизнес и във фармацевтичната и химическата индустрия.

Висшето си образование завършва в Германия и Швейцария. Сузане Клатен има три деца и води изключително скрит начин на живот, като почти никога не дава и интервюта, но също така рядко може да бъде забелязана и да дава изявления на обществени събития. Казват, че преди години е било осуетено нейното отвличане.

Илейн Маршал

Снимка: youtube

Американка, чието нетно състояние възлиза на 19,1 милиарда щатски долара. Тя притежава около 15% от Koch Industries, наследени от съпруга ѝ. Компанията е мултинационална корпорация, базирана в САЩ, но с дъщерни дружества, участващи в производството, търговията и инвестициите.

Свързани статии

След като завършва колеж, Маршал преподава в държавни училища в Северна Каролина, а малко по-късно продължава своето образование, но този път в сферата на правото в e Norman Adrian Wiggins School. Повече от 30 години тя е част от политическия живот, като през 1992 година си осигурява и място в сената.

 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
nia ( преди 7 години )
Както става ясно от статията обаче, нито една от тези жени не е спечелила богатството си въз основа на собствено изграден бизнес, а благодарение на наследство от бащи или съпрузи, т.е. пак от мъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар