Свободно време

Знаете ли, че... в хиндуизма се допуска гладуването до смърт?

Интересни факти за хиндуизма

16.06.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хиндуизмът е малко позната материя за нас европейците. Заимствали сме някои похвати, които индийците, изповядващи хиндуизъм прилагат в живота си като вегетарианството, например, но има още интересни неща, които могат да се разкажат за тази особена религия.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои факти за хиндуизма.

13,8% от населението на Земята са хиндуисти.

Хиндуизмът няма конкретен откривател, повод за възникване или конкретна дата на произход.

Хиндуистите вярват, че моментното състояние на сегашния живот се дължи на кармата от предишния в зависимост от това дали поведението на човек е било добро или лошо.

В хиндуизма се почитат милиони божества и полубожества.

Махабхарата“, използвана да учи на принципите на хиндуизма, съдържа 1 милион и 800 хиляди думи, което я прави най-дългата поема в света.

Противно на презумпцията, която западният свят има по отношение на индийците, едва 30% от тях са вегетарианци. Всички останали хиндуисти ядат месо.

Със своите невероятни 162,6 хектара хиндуисткият храм Ангкор Уат в Камбоджа е най-голямата религиозна сграда в целия свят.

Според повечето хиндуисти, евтаназията нарушава цикъла на прераждането и затова я отричат. Те вярват, че както лекарите, така и пациентите, които са допуснали евтаназията са заплашени от лоша карма за наказание.

Свастиката е символ на благополучие в хиндуизма, будизма и джайнизма.

Календарът на хиндуистите има 6 сезона – пролет, лято, мусонен сезон, есен, зима и предпролет.

В хиндуизма се допуска човек да се самоубие, но само чрез постене до смърт. Нарича се „прайопавеса“ и се позволява само в случаи, когато е налице неизлечима болест, сериозен недъг или ако според човека целите и мисията му в този живот вече са изчерпани.

Снимки: iStock

Коментирай