Свободно време

Негативните черти на перфекционистите

С какво си вредите с прекалените амбиции?

23.06.2016г. / 17 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Перфекционистите обикновено се гордеят с това си качество. Вероятно и шефовете им са доволни, защото работата върви в техен интерес. Винаги могат да разчитат на един перфекционист, който да върши всичко както трябва в името на доброто име на компанията. И нищо повече.

Всъщност, следващите негативни отражения върху здравето, които ще изброим, ще ви подскажат дали сте перфекционист или не. Сами си направете изводите за това дали е добре за здравето ви да продължавате в този дух.

Сексуалният ви живот го няма никакъв

Според проучванията перфекционистите обикновено изпитват огромни трудности в намирането на партньор. Дори когато става дума за еднократно сексуално преживяване, на перфекционистите им е трудно да се отпуснат.

И невинаги е просто защото не могат да намерят достатъчно добър партньор за огромното си его. Те понякога се съмняват и в това дали изглеждат перфектно в момента, защото околните или партньорът им може да имат забележки. Недопустимо за един перфекционист.

Не ви свърта да правите медитация

Йога, медитация – за вас това са просто смешки, шеги, които ви разсмиват. Нямате време да стоите и да не правите нищо. Нямате време за бавно и спокойно дишане – имате работа и задачки за вършене.

Колкото и да се опитвате, медитацията не може да ви успокои. Дори не разбирате как точно действа на другите хора.

Винаги оставате след работа

Толкова сте съсредоточени в работата си, че оставате по-късно от останалите, за да довършвате. Често се натоварвате с няколко дини под една мишница, което ви пречи да се справите със задълженията в срок. Затова довършвате работата си от вкъщи или оставате след работа.

Не можете да си представите, че ще се справите с нещо зле. Това не ви дава мира и стоите в офиса, докато не го направите както трябва.

Преяждате с нездравословна храна

Тъй като перфекционистите страдат от високи нива на стресови хормони в организма, не си доспиват и рядко се забавляват, много често биват подмамени от нездравословната храна, сладкишите и бързите закуски.

Ако сте от този тип хора много бързо ще се окажете с наднормено тегло и куп заболявания.

Хората ви избягват

Поради ужасно високата си самооценка вие несъзнателно отблъсквате хората около себе си. Помислете добре – колко приятели бихте могли да изброите, ако ви се наложи спешно да се обадите на някого? Ако цифрата е близка до нула, значи нещо в общуването ви с околните куца.

Високи очаквания, високи изисквания, надменно поведение, нарцисизъм – все белези на перфекционизма, който пропива не само професионалния ви живот, но и личния. Ще страдате, ако не осъзнаете проблема.

Разболявате се често

Стремежите да сте винаги първи във всичко и измежду всички подлагат организма на огромен стрес. Той не може да се справи с всички текущи задачи, които има, камо ли с вашите амбиции. Не си мислете, че перфекционизмът не се отразява зле на психиката! Тя повлича и останалата част от тялото в бездната след себе си.

Свързани статии

Имате висока оценка за външния си вид

Дори да се обличате посредствено, не го осъзнавате. Имате толкова висока оценка за външния си вид и облеклото си, че дори си позволявате да правите забележки на околните. Не си давате сметка, че за вас стилът ви може да е ок, но околните да имат друг вкус.

В депресия сте

Как няма да сте? Толкова много натиск упражнявате върху самите себе си! В даден момент ще си докарате не само депресия от прекалените усилия, а дори може да си предизвикате и бърнаут синдром. Депресията не е шега работа. Тя може да съсипе живота ви неусетно. Или вие го съсипвате – преценете сами!

Вместо да се впрягате за какво ли не, приемете, че няма напълно перфектни неща в този живот. Насладете му се, докато все още има изобщо на какво да се наслаждавате!

Снимки: iStock

Коментирай